Прочитај ми чланак

Ближе се избори: Од ЕПС-а по 100 евра за 4,8 милиона грађана Србије

0

ZORANA MIHAJLOVIC

За три месеца 4,8 милиона грађана добиће по нешто више од 10.000 динара од Електропривреде. Министарка енергетике Зорана Михајловић најавила је да ће ЕПС у првом кварталу ове године сигурно постати акционарско друштво.

– То ће омогућити да грађани добију бесплатне акције. Колика ће бити њихова вредност и по колико ће акција добити грађани, знаће се кад ЕПС постане акционарско друштво – рекла је Михајловићева, и додала да је ЕПС компанија која може да има одличну вредност акција.

У брокерској кући „Синтеза инвест група” процењују да ЕПС вреди између три и четири милијарде евра.

– По тој рачуници која укључује ризик земље и ситуацију на берзи, грађанима би укупно припало 15 одсто ЕПС-а или 525 милиона евра. Свако би појединачно добио стотинак евра – каже главни брокер у “Синтези” Мирослав Радаковић.

Он објашњава да је процена ЕПС-а прилично незахвална, јер још “немамо податке о пословању из претходне године”.

– Очекивани приходи за 2013. биће око 1,9 милијарди евра. Пошто је цена струје око 5,4 евроцента по киловат-часу, што је скоро најниже у Европи, за очекивати је да се цена у наредне две до четири године усклади са регионалним просеком од око 8,5 евроценти. За одржив развој компаније, цена струје би требало да скочи минимално 20-30 одсто, а ако се узме регионални просек онда би приходи ЕПС-а у наредним годинама могли имати снажан раст од 40-50 процената – наводи Радаковић, и напомиње да све то утиче на процену вредности компаније.

ЕПС би било треће државно предузеће које је поделило бесплатне акције.

Грађани су 2010. добили по пет акција НИС-а, које данас укупно вреде 4.700 динара. Годину дана касније добили су и по једну деоницу Аеродрома “Никола Тесла“ која је јуче вредела 500 динара.

На Београдској берзи кажу да је акција НИС-а скочила са 505 динара у августу 2010. на тренутних 940 динара.

– То је раст од 86 одсто. У априлу 2013. ова акција је достигла максималну вредност од 1.020 динара. Деоница Аеродрома је пала за 21 одсто – кажу на берзи.

 

(Блиц)