Прочитај ми чланак

БИВШИ АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА Aко Косово не добије столицу у УН…

0

На питање да прокоментарише помињање промене граница на Балкану, о чему су, свако на свој начин, говорили председници Србије и Косова, Хупер истиче да би људи на Косову требало да приђу томе хладне главе и без емоција, односно да схвате да се о томе говори у оквиру доласка до коначног споразума.

Уколико Косово не добије столицу УН мале су шансе да се икакав споразум између Београда и Приштине постигне, каже бивши амерички дипломата Џејмс Хупер.

Он је у интервјуу за Радио Слободна Европа оценио да би коначан споразум Косова и Србије требало да у позитивном смислу промени однос Косова са САД-ом и ЕУ, али и напомиње да САД данас нису оне Сједињене Државе које су биле крајем ’90-тих.

На питање да прокоментарише помињање промене граница на Балкану, о чему су, свако на свој начин, говорили председници Србије и Косова, Хупер истиче да би људи на Косову требало да приђу томе хладне главе и без емоција, односно да схвате да се о томе говори у оквиру доласка до коначног споразума.

”Не ради се само о односима Косова и Србије. Према томе, заиста желим да пошаљем поруку да народ Косова треба да опрезно размисле о томе, јер се ради о будућим односима са САД-ом и Европом”, каже Хупер.

Према његовим речима, постоји широк ризик да ће промена границе између Косова и Србије моћи да утиче на Босну и Македонију, и зато је тако важно да се на ово питање гледа из једне шире перспективе.

“Међународна заједница треба да буде укључена. Веома је важно да међународна заједница покаже посвећеност резултату, томе о чему ће се постићи договор. Можда договора и неће бити, или договор ће бити нешто мање од онога око чега се људи брину. Али, за стабилност региона веома је важно да међународна заједница на ово питање гледа из шире перспецтиве”, истиче он.

На констатацију да Лондон и Берлин јасно кажу да су против било каквог померања границе док је Вашингтон имао нешто мекшу позицију, Хупер наводи да Вашингтон сигурно има другачији поглед на ово питање од Берлина и Лондона.

“Зато народ Косова треба добро да схвати да Сједињене Државе данас нису Сједињене Државе из 1998. – 1999. или 2000. Ситуација се променила. Колико видим, то указује на потешкоће да Косово буде мала држава у нестабилном региону. Ових дана је веома ризично за Косово да иде ка будућности са суседом као што је непријатељска Србија. Ублажавање тог непријатељства Србије је важно за Косово”, истиче он.

Упитан зашто би Вучић и Тачи толико ризиковали, јер оба председника делују да су “усамљени”, унутар и ван земље, Хупер каже: “ Они виде да Балкан не може да буде миран, ситуација је динамична. Они су схватили да не могу да се надају мирној ситуацији. Желим да кажем да не може да се очува статус кво тако што се ништа не чини. Ово је динамична ситуација и једини начин да се постигне стабилност у региону је да се иде напред.”

“Свака страна жели да постигне максималне амбиције, а да не да ништа. То је рецепт за нестабилност и повратак насиља региону у будућности. Једна страна то треба да превазиђе. Однос Косова и Србије је најважнији у региону. Не знам какав ће да буде последњи резултат, чак не мислим да то знају ни сами Тачи и Вучић, тако да желе да тестирају посвећеност САД-а и Европе. Али, мислим да је важно да се на то не гледа као на ометњу. Шта бих ја ставио у првом плану, пре Босне и Македоније, је то да ли ће Косово да се учлани у УН. Уколико Косово, на основу споразума, не буде део овог тела, онда мислим да постоје мале шансе да се постигне неки споразум”, закључује Хупер.