Прочитај ми чланак

БИА УПАЛА У СТАН ТЕШЕ ТЕШАНОВИЋА и узела снимак интервјуа Вишекрунe за Балкан.инфо

0

Репресији Вучићевог режима над слободом говора не назире се граница.

Јуче је оперативац БИА упао у стан новинара и водитеља Теше Тешановића и однео сд картицу на којој се налазио најновији интервју Балкан.инфо са Ђорђем Вишекруном, урађен у Амстердаму.

Према информацијама, Вишекруна је у интервјуу говорио о бројним криминалним аферама Александра Вучића и људи из његовог окружења, нарочито на територији Војводине и Новог Сада.

Независна видео продукција Балкан.инфо, као и патриотски медији широм Србије (наравно са Косовом и Метохијом) последњих месеци налази се под страховитим притисцима због гостију који упућују критику Вучићевом режиму.

ЗАГРЕБ: Домагој Маргетић – хрватски независни новинар

БИА упала у просторије редакције Балкан.инфо

Како ми је у преписци потврдио Теша Тешановић, један од оснивача и уредника медијске продукције Балкан.инфо, у понедјељак 28. коловоза 2017. године, тијеком пријеподневних сати, непознати дјелатници Безбедносно – информатвине агенције Србије (БИА) упали су у приватне просторе које користе оснивачи и уредници Балкан.инфо, те су извршили незакониту преметачину њихових просторија.
Након насилне и незаконите преметачине, дјелатници БИА-е незаконито су, без потребних законских судских налога, редакцији Балкан.инфо одузели СД картицу са снимкама припремљеним за нове емисије у њиховој продукцији.

Више је него очито да овакво поступање БИА-е није нити може бити законито. Осим тога, наставак је то протузаконитих притисака које на неовисне медије, који још увијек нису под контролом Вучићевог режима, врши СНС-ова власт, злоупотребљавајући тајну полицију, те користећи рекетарске, уличарске, гангстерске и мафијашке методе, посттупајући попут уличних банди које застрашују и пријете по улицама које контролирају.

По истом принципу очито дјелује и режим у Београду.

Већину медија Вучићева је власт кроз задњих неколико година ставила под директну контролу, а свака критика, или пак изношење података о корупцији и криминалу с којима се пвоезује СНС-ову власт цензурирају се, забрањују и није их могуће објавити.

Као одговор на цензуру и контролу медија, у порасту је број неовисних медијских продукција, међу којима је Балкан.инфо свакако једна од најгледанијих и најпраћенијих неовисних продукција не само у Србији, него и шире у регији.

Покушај власти у Србији да оваквим притисцима застраши, ушутка и стави под контролу и овакве неовисне медијске пројекте, бруталним и криминалним злоупотребама институција система, као што су тајне службе (попут БИА-е), представља брутални, криминални чин против медијских, новинарских и слободе јавне ријечи.

СРБИН.ИНФО

Редакција Србин.инфо даје пуну подршку медијској кући Балкан.инфо и позива и остале медије да стану у одбрани слободног новинарства. Ако је нешто спорно, када је у питању извештавање медија, постоје судови да се такве ствари разреше у складу са законом, без употребе безбедоносних агенција чији је задатак да чувају државу од непријатеља, а не да штите режим од могућих корупцијских афера. 

Чињеница да је БИА реаговала да би спречила приказивање једне емисије у продукцији Балкан.инфо доказ је да је та кућа озбиљно радила, те да у Србији нажалост не постоји правна држава већ лични режим једног човека – некад је персонификација таквог режима био Тито, Слободан Милошевић, Зоран Ђинђић и Борис Тадић, а сада је то садашњи председник Србије Александар Вучић.