Прочитај ми чланак

БЕЗОБРАЗЛУК! Колинда у Јасеновцу причала о хрватским жртвама и „српској агресији“

0

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић данас је у спомен подручју Јасеновац, на највећем српском стратишту у Другом светском рату, говорила о страдању хрватских праведника, "српској агресији" и хрватској борби против фашизма, негирајући да су усташе управо на том месту зверски побиле стотине хиљада недужних Срба

Она је, злоупотребивши посету председника Израела Рувена Ривлина, у спомен подручју Јасеновац изразила „дубоку тугу“ за све жртве холокауста у Хрватској и жртве усташког режима, али истовремено и осудила манипулацију бројем жртава тог усташког логора.

– На овом месту, подно јасеновачког цвета, желим исказати дубоку тугу за све жртве холокауста у Хрватској и жртве колаборационистичког усташког режима током Другог светског рата који је донео страшна страдања јеврејској заједници, али и Србима, Ромима и Хрватима, као и свима онима који су сматрани непријатељима режима онога времена – рекла је хрватска председница.

У говору, Грабар Китаровић изразила је „најдубље саосећање са страдањем жртава холокауста пореклом из Хрватске, члановима породица и потомцима оних којих више нема“ и додала да је то и раније учинила у Јасеновцу, али и у Јад Вашему, Аушвицу и Музеју Холокауста у Вашингтону.

– Користим и ову прилику, да још једном осудим сваки тоталитарни режим, нацизам, фашизам, комунизам, као и да истакнем да нам је управо образовање најснажније оружје против сваког облика радикалне идеологије, подела, мржње и расизма. Управо зато најоштрије осуђујем манипулације бројем жртава холокауста у концентрационом логору Јасеновац, које нису утемељене на историјским чињеницама и користе се у дневно-политичке сврхе или пак за наметање колективне кривице Хрватској и хрватском народу – нагласила је председница Хрватске.

Она је, исмеђу осталог, истакла да су се усташком режиму супротставили многи Хрвати, погинувши за слободу и људскост, и тако „сврставши своју домовину на исправну страну историје“.

– Супротставили су му се и многи хрватски праведници међу народима, који су били симболом светла и храбрости у тами рата и злочина. На њиховој храбрости смо им захвални (?!?) – рекла је Грабар-Китаровић.

Поновила је да је савремена Хрватска утемељена на антифашистичкој борби и на Домовинском рату.

– Били смо присиљени одбранити се од агресије која је са собом донела страшне злочине и разарања. После Другог светског рата били смо уверени да се ништа слично не може поновити на европском тлу. А онда су се догодиле трагедије Шкабрње, Вуковара и Сребренице. Те нам трагедије сведоче да мир и вредности људскости и демократије никада не смемо узимати здраво за готово – истакла је, без трунке стида, Грабар-Китаровић.

Она је додала да је Хрватска данас поносна чланица Европске уније и НАТО, заснованима на заједничким вредностима демократије, слободе и поштовања свакога појединца без обзира на његово порекло (?!?), вредностима које дели с Израелом и међународном заједницом.