Прочитај ми чланак

БЕЗ РАДИКАЛА, ЛИБЕРАЛА и ДЕЛА ДСС-а састанак опозиције

0

Долазак потврдили Социјалдемократска странка, Демократска странка, Двери, Левица Србије и бивши посланици ДСС.

Фото: А.С.

Фото: А.С.

На састанку опозиционих странака неће се причати о заједничком кандидату за председничке изборе, али овај сусрет јесте у функцији да тај кандидат или кандидаткиња имају равноправан положај у изборној трци, каже за Данас Јанко Веселиновић, лидер Покрета за преокрет.

У просторијама ове странке за петак је заказан састанак више странака и покрета са темом изборних услова. Веселиновић истиче да се у Србији морају стећи услови за фер председничку трку, али и за поштене локалне изборе, тамо где ће следеће године бити одржани.

Веселиновић, који је иницирао састанак, рекао је раније Данасу да су позвани само они представници опозиције који не подржавају ни директно ни индиректно актуелни режим. Подсетио је да је садашња власт посредством државних органа и правосудног система заташкала незаконитости из претходних избора, посебно парламентарних од 24. априла.

Hа састанак није позвана Либерално демократска партија, чији су представници узвратили изјавом да им није ни место „у том фашистичком блоку са Дверима“, ни Демократска странка Србије.

Веселиновић је казао да је позвао бивше посланике ДСС-а, који су се успротивили сарадњи са актуелним режимом Санду Рашковић Ивић и Ђорђа Вукадиновића. Он је навео да је позвано укупно 17 политичких субјеката, а већина је званично потврдила свој долазак, осим покрета Доста је било.

Веселиновић ипак верује да ће се и представници ДЈБ појавити. Међу онима који су потврдили долазак су Социјалдемократска странка, Демократска странка, Двери и Левица Србије.

Како је навео, циљ састанка је да се унутар опозиције постигне договор о захтевима за стварање фер услова за председничке изборе и локалне изборе, који се у појединим локалним самоуправама одржавају наредне године.

Према његовим речима, једнако важна тема састанка треба да буде и заједнички став опозиције у вези са претходним, како се изразио, недемократским изборима.