Прочитај ми чланак

БЕОГРАД НА НОГАМА: Хаг у 14 пресуђује Караџићу, Шешељ окупља радикале нa Тргу републике УЖИВО

0

srs protest trg republikaХашки трибунал данас у 14 сати изриче пресуду Радовану Караџићу, а за 17 сати најављен је митинг Српске радикалне странке у Београду.

Изрицање пресуде Радовану Караџићу, која ће бити донета на дан почетка НАТО агресије на Југославију, само додатно диже тензије уочи митинга СРС који почиње у 17 сати.

– Митинг радикала уједно ће бити и протест због драконске пресуде коју су у Хагу припремили Радовану Караџићу и која је намерно и смишљено планирана да буде изречена управо на годишњицу бомбардовања.

У оквиру предизборне кампање коју води Српска радикална странка протест је уједно и наш митинг немирења са садашњим напредњачким режимом, спољнополитичком оријентацијом Александра Вучића према Европској унији и приближавању НАТО пакту, економском, социјалном, здравственом, просветном и културном политиком Вучићевог режима – саопштила је Српска радикална странка раније.

Предходних дана СРС је извештавао о сукобима са активистима СНС због лепљења плаката за данашњи митинг о чему више можете прочитати ОВДЕ. Радикали тврде и да је најављени митинг толико узнемирио врх СНС-а да су одржавани ванредни састанци.

УЖИВО ПРЕНОС ИЗ ХАГА: Овде можете пратити изрицање пресуде Караџићу (ВИДЕО)

Као и до сада, сви заитересовани ће имати могућност да прате пренос изрицања пресуде хашком оптуженику Радовану Караџићу данас у 14 часова.

Према најавама лидера СРС Војислава Шешеља, Караџић се суочава са “драконском казном“ која ће у сваком случају за њега значити доживотну робију.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић је негирао у објављеном претпретресном поднеску кривицу за геноцид и злочине над несрбима у БиХ 1992-95. за које је оптужен.

ОВДЕ МОЖЕТЕ ПРАТИТИ ИЗ ХАГА УЖИВО ПРЕНОС ИЗРИЦАЊА ПРЕСУДЕ ПРВОМ ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ РАДОВАНУ КАРАЏИЋУ

Караџић је током суђења негирао кривицу и рекао да „никада није планирао, подстакао, наредио, починио или на други начин помогао и подржао ниједан од злочина из оптужнице”.

„Он никада није био учесник у било каквом удруженом злочиначком подухвату, нити сноси одговорност надређеног за злочине из оптужнице. Караџић није крив ни по једној тачки оптужнице”, наглашава његова одбрана.

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ позвао је грађане на данашњи митинг којим ће СРС обележити годишњицу НАТО бомбардовања и изразити протест против режима Александра Вучића, али и пресуде Хашком оптуженику Радовану Караџићу.

Шешељ је најавио да ће радикали након митинга прошетати централним градским улицама, од Трга Републике до Славије и назад.

Лидер радикала позвао је „све патриоте, оне који се супротстављају Хашком трибуналу, уласку Србије у ЕУ, а који подржавају интеграције Србије са Русијом да присуствују сутрашњем митингу у Београду“.

Он је додао да је митинг „уредно“ пријављен Министарству унутрашњих послова, као и да СРС неће позивати учеснике скупа на насиље.

„Гарантујемо да ће наши редари добро обавити посао и протестни марш ће се кретати од Трга Ррепублике ка Правном факултету, затим Београдском улицом до Трга Славије и назада до Трга Републике“, најавио је Шешељ додавши да ће листа говорника зависити од временских прилика.

Шешељ је поновио да је одбио предлог Хашког трибунала да изрицање пресуде прати преко видео линка додавши да га то не занима и да ће све сазнати из медија.

ne u nato poster koncert

„БОГ И НАРОД ЗНАЈУ ИСТИНУ“: Овако је Радован Караџић провео ноћ пред изрицање пресуде

Горан Петронијевић, адвокат Радована Караџића дао је изјаву из Хага у којој је испричао како први председник Републике Српске је провео ноћ пред изрицање пресуде.

„Председник Караџић се добро осећа, доброг је здравља и крепког духа“, каже Петронијевић и додаје да први председник Републике Српске пресуду ишчекује мирно и без стрепње.

Према његовим речима, Караџић ради на редакцији своје последње књиге и чита духовну литературу.

„Нас правнике из тима храбри говорећи да не бринемо каква год пресуда да буде, да он зна да и Бог и народ знају истину“, наглашава Петронијевић и каже да Караџић не може да схвати да Европа и после свих ових догађаја у Паризу и Бриселу не схвата са чим су Срби били суочени `90-тих година.

Извор: Правда, Бета, Србин.инфо