Прочитај ми чланак

Анализа свега онога што очекује Хантера након што је ПРОГЛАШЕН КРИВИМ

0

Хантера Бајдена, сина америчког председника, порота је прогласила кривим по оптужбама да је нелегално поседовао оружје док је употребљавао наркотике.

Глас Америке пренео је анализу Ројтерса о томе шта треба очекивати након ове одлуке поротника.

Да ли ће Хантер Бајден ићи у затвор?

Максимална затворска казна за кривично дело за које је осуђен износи 25 година затвора. Међутим, према смерницама за одређивање висине казне за нелегално поседовање ватреног оружја, што је најтеже кривично дело на које је Бајден осуђен, казна би могла износити од 15 до 21 месец затвора.

Већини преступника за слично кривично дело одређена је мања казна од тога. Такође, Хантер Бајден могао би служити више казни истовремено.

Бајден није користио ватрено оружје у чињењу кривичних дела, нема досије и придржавао се услова за боравак на слободи пре суђења – укључујући ту месечна тестирања на дрогу. То правни стручњаци тумаче као олакшавајуће факторе који могу допринети да Хантер Бајден казну не проведе у затвору.

Када ће Хантер Бајден бити осуђен?

Окружни судија Меријелен Норика није одредила датум изрицања пресуде. Осуђенима се казне пред федералним судом у Делаверу уобичајено изричу 120 дана од доношења пресуде. То би значило да би висина казне Хантеру Бајдену могла бити одређена месец дана пре председничких избора 5. новембра.

Са њим би прво требало да разговарају службеници задужени за условне казне, који ће припремити извештај у ком ће назначити казне на основу федералних смерница за одмеравање санкција.

Након тога тужиоци и браниоци требало да би да дају препоруке на извештај. Потом ће порупајући судија одржати рочиште пре доношења одлуке о висини казне.

Може ли се уложити жалба?

Правни тим Хантера Бајдена изнео је три аргумента за одбацивање случај против свог клијента пре суђења – и могао би их актуелизовати у жалбеном поступку.

Тврдили су да је Закон о оружју неуставан након одлуке америчког Врховног суда из 2022. којом су проширена права наношење наоружања. Такође, наводили су да је случај политички мотивисан, као и да је споразум о признању кривице који је Хантер Бајден склопио 2023. валидан – иако су га тужиоци поништили.

Адвокат Хантера Бајдена Ејб Лоуел поручио је да ће наставити борбу свим правним средствма.

Преостали поступци против Бајдена

Сину америчког председника у септембру би требало да се суди по оптужбама за кршење пореског закона. Пошто је у уторак осуђен за кривично дело, могао би се суочити са већом казном, уколико буде проглашен кривим.

Највећа запрећена казна за то кривично дело, према америчком Секретаријату за правосуђе, износи 17 година затвора. Међутим, тако висока казна сматра се мало вероватном.