Прочитај ми чланак

Бабић био на слављу човека кога повезују с трговином дрогом

0

Када је на друштвеним мрежама, у септембру прошле године, "освануо" снимак в.д директора Коридора Србије Зорана Бабића на ком се види да ужива пушећи томпус док му пева фолк певач Аца Лукас, провладини таблоиди су прећутали чињеницу да за истим столом седи и Новопазарац Халил Емровић који се доводи у везу са кријумчарењем хероина из Турске.

Како се види на снимку Емровић и Бабић седе за истим столом, а како Нова.рс сазнаје, снимак је настао на рођендану Емровићевог сина.


Према писању једног од провладиних таблоида афера “Пазар” потресла је српско тужилаштво након објаве текста да су на прослави рођендана тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду Станислава Дукића присуствовали људи са озбиљним криминалним досијеом, а међу њима и Халил Емровић који је у Белој књизи Министарства унутрашњих послова доведен у везу са кријумчарењем хероина. За провладине таблоиде проблематично је било “дружење” тужилаца са људима за које се основано сумња да су криминалци, али нису довели у питање долазак Бабића на Емровићево славље.

Само десетак дана касније на мрежама је освануо снимак в.д. Коридора Србије и високог функционера Српске напредне странке Зорана Бабића у друштву певача Аце Лукаса, али и Емровића.

И док су таблоиди низали наслове о “скандалозном понашању Бабића на журци снимљеној на непознатој локацији” само неколико месеци након што је учествовао у несрећи у којој је погинула једна жена, до данас нико није поставио питање зашто је на снимку у друштву са човеком којег је МУП обележио као шверцера хероина.

Нова.рс позвала је Зорана Бабића са намером да га пита да ли се дружи са лицем које је у Белој књизи МУП, међутим функционер СНС није желео да одговори на наше питање и није га саслушао до краја, захвалио се и спустио слушалицу.

Стеван Дојчиновић, уредник КРИК истиче за Нова.рс да је велики проблем када политичар седи у друштву особа које су означени као криминалци, а разлог за “ћутање” таблоида види у томе да они само прате приче које властима одговарају да излазе.

“Прича о тужиоцима им је добро легла да би их провукли кроз блато и та прича јесте занимљива, али никада до краја није изведена, нико је није до краја разрадио осим што су је таблоиди обелоданили. А њима је само битно да некога оцрне и ту се види њихова дволичност и да они нису прави медији. У једном случају су развалили тужиоце зато што су се нашли са њим на прослави, а у другом случају не дирају свог човека који је нешто славио са тим човеком”, каже Дојчиновић.

Уредник КРИК-а наводи да је, осим што је битна тема, у случају Бабића, важно објаснити како то политичари седе и друже се са криминалцима.

“То је доста озбиљнија тема него што се доживљава у нашој јавности. Имати везе између политичара и криминалца је нешто најгоре што може да се деси у нашем друштву, зато што је сама логика криминалаца да се повежу што више са политичарима и да користе те политичаре у своје криминалне сврхе”, каже Дојчиновић.

Он истиче да “у свету”, када се открије било какво дружење или веза политичара са криминалцима ти људи завршавају своју политичку каријеру, док се код нас ова тема банализује.

“Као Дачић што је покушао да објасни своје контакте са људима из нарко картела. Па је за Мишу Банану рекао да су они само пријатељи и да он није знао да је овај криминалац. Политичари тако покушавају да банализују озбиљне ствари”, каже Дојчиновић и наводи примере сина председника Србије Александра Вучича и министра здравља Златибора Лончара који су фотографисани у друштву криминалаца.

“То нам показује да не постоји нека граница између криминала и политике и то је огроман проблем”.

Ко је Халил Емровић

Како се наводи у Белој книзи Министарства унутрашњих послова Халил Емровић поседује кројачку фабрику “Едихал” у Новом Пазару која је покриће за његову основну криминалну делатност – кријумчарење хероина из турске преко Косова и Хрватске, за земље Западне Европе.

Даље се наводи да се у камионима којима превозе тексас платно из Турске шверцују велике количине хероина, као и да је, према Белој књизи, у једном од таквих транспорта пронађено је и одузето 113 килограма хероина који су возили Халилов брат од стрица Замо Емровић звани “Заморан” и Музафер Бихорац.

Хероин је у Истанбулу преузео од браће Семира и Мунира који поседују фабрику текстила а требало је да се испоручи извесном Фрањи из Загреба, стоји у Белој књизи.

Даље пише да је после хапшења Нирса Хаџипећанина у Хрватској и проналаска 164 килограма хероина који је транспортован аутобусом аутопревозничке фирме из сарајева, Емровић имао велике проблеме од сарајевског подземља који су га осумњичили да је умешан у одузимање наведеног хероина.

Крајем прошле године, Емровић је напао Расима Љајића, потпредседника и министра у Влади Србије, у једном кафићу у Новом Пазару. У Емровићевом хотелу у Новом Пазару певала је фолк певачица Светлана Ражнатовић.