Прочитај ми чланак

ЛАЗОВИЋ (НЕ ДАВИМО БЕОГРАД) : Из кокетирања са десницом ништа добро неће изаћи

0

Нико нас на разговоре о савезима није звао, нити што је важније слао принципе и концепте око чега ће се такви савези стварати.

Тако да хајде да пре свега видимо да ли ће се и око којих питања ови блокови оформити. Нека савезништва која су изгледала извесна, рецимо ПСГ и Ђилас, на крају се нису остварила, а ту је овај изненађујући заокрет удесно неких од актера. Иницијатива не учествује у овим преслагивањима опозиционог блока, али ћемо, као и до сада, радо учествовати у раду на конкретним питањима, каже за Данас Радомир Лазовић, активиста Иницијативе Не да(ви)мо Београд, одговарајући на питање хоће ли се на неким од будућих избора приклонити неком од блокова – Савезу за Србију, или око ПСГ Саше Јанковића, или пак Александру Шапићу.

Када је реч о самосталном изласку на парламентарне изборе, он наводи да је Иницијативи ближи став да са покретима попут њиховог наставе да граде Грађански фронт и кроз њега дефинишу ставове поводом националних питања. Како додаје, управо се ради на дефинисању дугорочних планова који укључују и неке од наредних избора.

Таоци неодговорне политике

* Како оцењујете платформу Савеза за Србију која подразумева противљење споразуму са Косовом који му даје столицу у УН?

– Јавности још увек није доступна платформа Савеза за Србију. Изузетно је тешко коментарисати предлоге који нису јасно формулисани и доступни јавности. Сматрамо да смо у сваком случају таоци неодговорности политичара који мисле само на свој останак на власти. Уместо да сносе одговорност за све оно што су закували још деведесетих, јер уосталом то су исти они људи који су и одговорни за садашње стање, сада гледамо нека пренемагања и глуматања, крокодилске сузе и заклињања која би требало да сензибилишу јавност да лакше прихвати реалност. Главно питање овде је – како је могуће да ти исти људи не сносе никакву одговорност, већ све раде само да се задрже на власти.

* Који блок вам је идејно ближи, ПСГ или Ђиласов савез у којем ће по свему судећи бити и Двери и ДСС?

– Хајде да видимо шта ће бити основе на којима су ови блокови засновани и какав је план за деловање, па да можемо детаљније да се одредимо, али свакако сматрамо да из кокетирања са десницом ништа добро неће изаћи и у томе сигурно не бисмо учествовали. Иницијатива је заснована на вредностима које тако нешто једноставно не дозвољавају. Окренути смо према сличним локалним покретима са којима планирамо да развијамо Грађански фронт и за сада то је једини фронт у коме учествујемо. Ми смо пре локалних избора, додуше стидљиво и наивно, позвали опозиционе актере да стану иза нас уколико заиста желе да се новим политикама и људима да шанса и да се понуди нешто свеже како би се фокус померио са тезе „Уа, Вучић“ ка политикама „За“, а не против нечега. Нажалост то се није десило.

* Докле је стигао рад на Грађанском фронту?

– Контакти се успостављају са новим локалним покретима из градова широм Србије, Младеновца, Ћуприје, Параћина, Бечеја којима представљамо платформу Грађанског фронта и радимо на његовом ширењу. Ово је веома изазовно јер су локални покрети већ под великим напором деловања у својој локалној заједници, немају ресурса и суочавају се са свим притисцима са којима се независни и нови људи суочавају када желе да усталасају мутљаг који нас притиска деценијама. Покушавамо да добрим планирањем и солидарношћу надоместимо оно што немамо у материјалном смислу.

* На којим питањима ће инсистирати Грађански фронт? Хоћете ли се одредити према питању Косова и како?

– Желимо да одбранимо право грађана на достојанствен живот, па тако не желимо да мешетаримо са улагањима у културу, образовање, здравство, у правну сигурност, запошљавање, социјалну заштиту и јавни превоз, већ да омогућимо да они буду безусловно гарантовани и истински доступни свима. Грађански фронт је формиран како би заједничким напорима спречили даље отуђивање и приватизацију јавних ресурса и увећавали јавна добра доступна сваком грађанину. Залажемо се за одговорну и транспарентну јавну управу, борбу против корупције, партијског запошљавања, непотизма, свих врста дискриминације, а за равномеран регионални развој, успостављање и одбрану медијских слобода. Уколико будемо излазили на републичке изборе, свакако ћемо се одредити према најбитнијим националним питањима, па тако и према питању Косова.

* Да ли вам је прихватљива идеја Савеза да се направи прелазна влада на годину дана која би исправила све погрешно урађено до сада? Видите ли себе у тој прелазној влади?

– Мислим да се за годину дана тако нешто не може урадити, посебно не са једном тако широко постављеном платформом у којој су и проблематичне десне организације присутне, али поздравили би кораке у том правцу уколико се десе. Не видим себе нити Не давимо Београд у тој влади.

* Како оцењујете платформу ПСГ који је за давање столице Косову у УН, јасну проевропску оријентацију?

– То је свакако нешто чему смо ближи. Уместо популистичког евроскептицизма или некритичког ЕУ-фанатизма, ми бирамо да са бројним покретима широм Европе радимо на успостављању другачије Европске уније и који би радије видели окупљање на другачијим основама социјалне правде, муниципализма, једнакости, солидарности.

* Да ли сте за бојкот избора уколико се не стекну услови за фер изборе?

– То је свакако опција коју би размотрили са осталим учесницима избора и не бих је одбацио с обзиром на све што се на београдским изборима дешавало, а подсећам да смо поднели више од 20 примедби на нерегуларности у току самог изборног процеса за време локалних избора, као жалбу Уставном суду по њиховом одбијању.