Прочитај ми чланак

Атифете Јахјага одликовала принца Чарлса „орденом за мир и хуманизам Ибрахима Ругове“

0

222

„Председница Косова“ Атифете Јахјага одликовала је принца од Велса Чарлса орденом за мир и хуманизам који носи име првог председника Косова Ибрахима Ругове.

„Посебна ми је част да одликујем његово величанство принца Велса орденом ‘Ибрахим Ругова’, за мир и хуманизам“, написала је Јахјага на свом профилу на Фејсбуку.

После сусрета са Јахјагом, принчевски пар је положио цвеће на споменик несталих особа.

Код тог споменика принц Чарлс поздравио се са неким од чланова породица несталих који су од њега захтевали да се на Србију изврши притисак како би се разјасниле судбине несталих.

Војвоткиња од Корнвола и Јахјага састаће се данас и са жртвама сексуалног насиља.

Британски принц ће присуствовати и полагању венца у штабу Кфора „Филм Цитy“ у Приштини у знак сећања на припаднике Велике Британије и Кфора који су изгубили животе током операција на Косову.

После тога, принц Чарлс ће отпутовати у Призрен, где ће с Јахјагом присуствовати међуверској конференцији која се организује у сарадњи с „Владом Косова“.

Војвоткиња Камила ће посетити невладину организацију „Идеас Партнерсхип“ у Косову Пољу, која помаже угроженим групама путем едукација и економског јачања.

Чланови британске краљевске породице посетом „Косову“ завршавају регионалну турнеју у оквиру које су били и у Хрватској, Србији и Црној Гори.

Ово је друга посета принца Чарлса Косову. Први пут је боравио 1999, после уласка међународних мировних снага на Косово, када је посетио британске војнике у оквиру Кфора.

Посету принчевског пара „Косову“ прате снажне безбедносне мере.

„Председница Косова“ Атифете Јахјага оценила је да је посета принца Чарлса и војвоткиње Камиле „Косову“ потврдила посебне и јаке везе Приштине и Лондона, саопштено је из кабинета „председнице Косова“.“Председница Јахјага захвалила је принцу Чарлсу на изузетној улози Велике Британије за слободу и независност „Косова“, као и у изградњи стабилне демократије“, наводи се у саопштењу.

Јахјага је с принчевским паром разговарала о продубљивању сарадње, о напретку Косова у изградњи демократске државе, као и о међународном признању „Косова“, наводи се у саопштењу.

Такође, било је речи и о заједничком ангажовању „Косова“ и Велике Британије у очувању и промовисању међуверске толеранције и спречавању сексуалног насија током рата, али и о економском развоју земље и наставку реформи ради стварања нових могућности за омладину „Косова“, наводи се у саопштењу.

(Б92)