Прочитај ми чланак

ЗАСЛУЖНИ ГРАЂАНИН СРБИЈЕ – И Вучић и Тачи одликовали Гренела

0

У својим спољнополитичким лутањима и трагањима за поузданим ослонцем у чувању свог хаотичног апсолутизма, Александар Вучић је орденске аконтације за уступке за које он мисли да следе, зачинио и реченицом о "части и моралу“. Вучић је, приликом уручивања ордена, рекао да је Ричард Гренел истински пријатељ Србије. Дакле, по председнику Србије испада, да када он одликује Гренела, то заправо Срби одликују Гренела. Те речи ће остати упамћене као сведочанство једног ружног времена и погрешних људи.

За последњих неколико година, откако се налази на различитим функцијама извршне власти, садашњи председник Србије, Александар Вучић је поделио сигурно више од педесет килограма разног ордења. Увек је то , „између редова“, објашњавао чињеницом, да ће носиоци значајног парчета метала и гајтана, које им је он уделио, то тек отплаћивати оданим заслугама. И тог ордења има много, баш онако аутократски претерана гомила.У својим спољнополитичким лутањима и трагањима за поузданим ослонцем у чувању свог хаотичног апсолутизма, Вучић је орденске аконтације за уступке за које он мисли да следе, зачинио и реченицом о „части и моралу“. Тако је бившем изасланику Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричарду Гренелу, уручен Орден српске заставе првог степена за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава. Орден му је уручио председник Србија Александар Вучић, оценивши том приликом да је улога Гренела у дијалогу Београда и Приштине „не само доприносила регионалном миру и стабилности, већ и играла кључну улогу у јачању веза између САД и Србије“.

Вучић је, приликом уручивања ордена, рекао да је Ричард Гренел истински пријатељ Србије. Те речи ће остати упамћене као сведочанство једног ружног времена и погрешних људи.

– Имам част да у име грађана Србије искажем захвалност човеку који је за кратко време неуморним радом извршио значајан утицај на односе између Србије и САД и суштински обогатио везе између наших народа – истакао је Вучић у Председништву Србије.

Омиљена узречица председника, јесте да он неће дозволити никоме да Србију понижава, увек мислећи на опозицију. Популистичко лагање и удварање народу је одавно постало његов начин вођења државе и завођења бирача. У ту сврху, Ричард Гренел треба да постане српски љубимац од кога се много очекује. Он треба да буде тај који ће коначно разумети српске националне интересе, ма шта то значило, стати на нашу страну и вратити нам Косово.

Истог тог „српског љубимца“, председник тзв. привремених косовских институција Хашим Тачи, одликовао је у септембру 2020. Тачи је то објавио на свом Фејсбуку наводећи да је то урадио, јер цени Гренелов допринос дијалогу Београда и Приштине.

– Оно што други нису урадили, Гренел је урадио брзо и добро. Споразум из Беле куће донеће мир и стабилност на Косово и регион – рекао је тада Тачи.

Гренел му се пак, више пута захвалио, изјавивши да је оптужница против бившег председника Тачија подигнута само да би се спречило да се састане са бившим председником САД Доналдом Трампом у Белој куц́и, како би потписао „коначни“ споразум са Србијом. Тада је и изјавио нешто, што из разумљивих разлога режимски медији наводно нису регистровали.

– Мислим да смо били на добром путу да постигнемо договор између Косова и Србије, док је Тачи био косовски председник. Такви споразуми никад нису лаки, обе стране морају бити у стању да донесу тешке одлуке и крену напред. Одлуке нису политичке, већ су о економији, и био сам веома јасан с људима када сам био изасланик председника Трампа – поручио је тада Гренел за „Косово онлине“.

Постоје ордени и медаље, чија је функција чисто људски необјашњива.