Прочитај ми чланак

АНАЛИТИЧАРИ: Зашто је Ђилас формирао Странку слободе и правде?

0

Странка слободе и правде настала је са циљем да артикулише оне грађане који су 2018. године подржали Драгана Ђиласа на београдским изборима, али и као брана да те бираче привуку неке друге странке у Савезу за Србију.

Tа странка унеће нови квалитет на опозиционој политичкој сцени, постаће стожер у Савезу за Србију, али с обзиром да ће ССП неминовно захватити бирачко тело старе Демократске странке, могуће је да ће у једном тренутку доћи до конфликта у самом Савезу за Србију (СЗС), али и на читавој опозиционој сцени, сматрају политички аналитичари у коментарима за Данас.

Ђорђе Вукадиновић, уредник Нове српске политичке мисли, каже да је Ђиласов положај у Савезу за Србију до сада био атипичан, јер је он у режимским медијима словио као главни човек Савеза, а да при том није имао странку иза себе.

„Оснивањем странке та аномалија се сада поништава. Странка слободе и правде унеће нови квалитет у опозициону политичку архитектонику. Питање на које још не можемо да одговоримо је како ће то формирање странке утицати на Савез за Србију, па и на читаву опозициону сцену.

Главно питање је на чије бираче рачуна Ђиласова странка.

Рекао бих да, с обзиром како је позиционирана, рачуна на гласове ДС, али не садашњег, већ старог ДС, али и на некадашње досовско бирачко тело, рачунајући и бираче ДСС, Г17 плус, ГСС“, објашњава Вукадиновић.

Додаје да ће пре или касније настати колизија са реуједињеним ДС, као и унутар Савеза за Србију. Он каже да је занимљиво и то што је до сада Ђиласова база бирача био Београд, и да остаје да се види да ли ће ССП сада да направи продор северно и јужно од главног града.

Саговорници Данаса слажу се да је намера Ђиласове странке да постане водећа снага на опозиционом пољу. Такав став има и Дејан Вук Станковић, политички аналитичар, који процењује да је циљ Ђиласове странке да заузме водеће место.

„Једино што није јасно како ће то да уради, јер се примат међу странкама успоставља преко резултата на изборима, а ова странка колико сам успео да разумем нема намеру да учествује на изборима. Додуше, то је и став и свих осталих странака у СЗС, па је тешко дати одговор на питање како ће међу странкама опозиције бити успостављена хијерархија“, наводи Станковић .

Бојан Клачар, истраживач ЦЕСИД-а, каже да је постојала потреба за формирањем једне овакве партије као што је Странка слободе и правде и да је то требало учинити још и раније.

„Странка је настала с циљем да артикулише оне грађане који су 2018. подржали Драгана Ђиласа на београдским изборима, али и као брана да те бираче привуку неке друге странке у СЗС. Сигурно је да ће доћи до одређених страначких прелета, али се чини да циљ Ђиласа није да узима од других странака већ да странка почива и на неким новим лицима. Странка настоји да на првом кораку постане стожер СЗС, али се више ради о стратешком размишљању и позиционирању у будућности, односно странка се прави на дуже стазе, а не за резултате ове или следеће године“, истиче Клачар.

Бобан Стојановић, докторанд ФПН, сматра да се након повратка Ђиласа у политику и очекивало да он формира странку. То што је прошлог петка формирана странка ССП представља само формализовање, односно организациони повратак Ђиласа у политику.

„Свакако да је примарна циљна група база бирача који су гласали за ДС у неком ранијем периоду, а посебно у Београду. А врло вероватно да ће и део чланства ДС прећи у ССП. За чланство Народне странке нисам сигуран, с једне стране јер су нова организација, а с друге, ипак, су идеолошки и програмски на различитим позицијама. Циљ сваке странке је да буде водећа и најјача, а свакако да то јесте и циљ ове странке. Међутим, у тренутним политичким околностима, уз постојање протеста и Савеза за Србију, мислим да се неће толико ни одступати од заједничког наступа свих опозиционих актера. Оно што странка мора да уради у наредном периоду јесте да изгради одборе, инфраструктуру, привуче активисте како би се дугорочно развијала“, закључује Стојановић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!