Прочитај ми чланак

Амнести интернешенел: Србија да заштити Мађаре у Војводини

0

amnesty_logo(Бета)

Међународна организација за заштиту људских права Амнести интернешенел тражи од власти у Србији да обезбеде заштиту грађана мађарске националности у Војводини.

АИ истовремено поздравља „приврженост“ министра унутрашњих послова Србије (Ивице Дачића) и власти у Војводини да се тој мањини гарантује остваривање права.

Организација је у саопштењу навела да истраживања о дискриминацији у Србији показују да власти често не гарантују права мањина на одговарајући начин, што је један од услова за пријем Србије у ЕУ, пренела је мађарска агенција МТИ. 

АИ је додао да су напади у Војводини извршени и против Срба од стране Мађара, као у октобру 2012. у Темерину, када су нападнута двојица Срба, а за нападаче се сумња да припадају организацији Омладински покрет 64 жупаније. 

Амнести је позвао власти и функционере обе националне заједнице, као и политичке организације у Мађарској, укључујући и владајући Фидес и његову омладинску организацију Фиделитас, да се уздрже од изјава које доприносе појачању тензија. 

Ова међународна организација са седиштем у Лондону позвала је Мађаре који трпе дискриминацију у Србији да се обрате одговарајућим органима, међу њима покрајинском омбудсману и повереници за заштиту равноправности у Београду. 

АИ је подсетио да Устав Србије забрањује дискриминацију мањина, као и Кривични законик и Закон о заштити права и слободе националних мањина.