Прочитај ми чланак

Зеленски позива Запад: Третирајте Украјину као Израел

0

Украјински председник жели да колективни Запад директно заштити његову земљу

Украјински председник Владимир Зеленски позвао је колективни Запад да се укључи у сукоб са Русијом и заштити Кијев, слично као што је помогао Израелу током иранског ваздушног напада током викенда.

Зеленски је упутио апел у Телеграму у понедељак, хвалећи „савезничку акцију“ за помоћ Израелу. Према тврдњама Израела и Запада, велика већина пројектила које је испалио Иран оборена је пре него што је стигла до ваздушног простора земље, првенствено америчких и британских авиона.

„То је показало колико заиста ефикасно јединство у одбрани од терора може бити када је засновано на довољној политичкој вољи. Израел, САД, Велика Британија, Француска и Јордан деловали су заједно и максимално ефикасно“, рекао је Зеленски.

Председник је рекао да „нико није увучен у рат” због акције против Ирана, уз напомену да „Израел није чланица НАТО-а, тако да није потребна никаква акција, као што је активирање члана 5”. Зеленски је тада позвао колективни Запад да Украјини пружи исти ниво подршке и заштити је од руских далекометних удара.

„Европско небо је одавно могло да добије исти ниво заштите да је Украјина добила сличну пуну подршку од својих партнера у пресретању беспилотних летелица и пројектила“, рекао је он, обећавајући да ће покренути то питање пред онима који подржавају земљу.

Током сукоба, Кијев је више пута позивао западне земље да обезбеде заштиту од руских ваздушних напада на овај или онај начин, све до успостављања зоне забране летова изнад Украјине коју спроводи НАТО.

Ове идеје се, међутим, никада нису оствариле због страха да би такви потези увукли Запад у свеопшти рат са Русијом. Москва је више пута упозоравала да ће такве покушаје било које стране третирати као директан улазак у сукоб на страни Кијева.