Прочитај ми чланак

АМЕРИКА ЗБОГ КОСОВА жели да ућутка Русију

0

Преговори Београда и Приштине уз посредовање ЕУ већ дуже су у кризи и то је јасно и највећим оптимистима. Са застојем у дијалогу истовремено се спекулише да САД и Русија настоје да се директније укључе у решавање косовског Гордијевог чвора и то не само због немоћи европских ментора већ да као велике силе буду присутније на Балкану.

Ауторски текст Александра Чепурина, руског амабасадора у Београду, у дневном листу „Политика“ додатно је утврдио тезу да се Москва враћа на Балкан укључивањем у преговоре о статусу Косова и Метохије.

– Могу да се појаве могућности за још дубље укључивање Русије у процес регулисања, ако такви предлози буду стизали – написао је Чепурин уз истицање да ће Москва бити на страни Београда и подржати одлуку коју Србија и српски народ сматрају прихватљивом.

Председник Србије Александар Вучић је овим поводом поручио да Србија ради на наставку дијалога Београда и Приштине у истом формату, под окриљем ЕУ, али да је потпуно јасно да се проблем не може решити без великих сила. Он је потврдио да је о свему томе већ причао с руским председником Владимиром Путином, као и с руским и америчким амбасадорима у Србији.

 

Резолуција 1244 је наша Библија

Резолуција 1244 је наша Библија и ми смо овде на основу те резолуције. Док је она на снази, ништа се у основи неће променити, рекао је командант Кфора Салваторе Куочи. Он је оценио и да је безбедносна ситуација на Косову мирна и стабилна и да нема већих разлика између југа и севера Косова.

– Нема знакова или доказа о било каквом ризику или неком насилном догађају за било ког грађанина на Косову. Међутим, ако буде било каквог упозорења за нарушавање безбедносне ситуације, Кфор је спреман да предузме све мере да би Косово било сигурно – рекао је Куочи.

Лист „Данас“ тврди да ће Американци у наредној фази решавања косовског питања тражити да добију статус саветника како би избегли да се Руси директно укључе у преговоре о коначном статусу Косова. Према неименованим дипломатским изворима овог београдског листа, ЕУ и САД неће дозволити да се Руси директно укључе јер нису присутни политички и војно на Косову, тако да ће њену улогу свести на деловање у Савету безбедности УН.

Русија је стална чланица Савета безбедности с правом вета, па је извесно да ће западне земље, које су кључно допринеле и међу првима признале независност Косова, учинити све да се у решавању коначног статуса отцепљене покрајине избегне Ист Ривер.

 

Чепурин: Увек на страни Србије

Амбасадор Чепурин је написао да је став Москве непромењен и да је Русија била и јесте на страни Београда који се, када је реч о Косову, налази „под ултимативним притиском традиционалних србомрзаца“.

– Наш став остаје непромењен – подржаћемо ону одлуку коју ће Србија и српски народ сматрати прихватљивом за себе. Полазимо од тога да је правни основ за договор Резолуција Савета безбедности УН 1244 – написао је руски амбасадор у ауторском тексу поводом 12. јуна, Дана државности Руске Федерације.

 

Свесна да савезнике има само у Савету безбедности, Србија не жели да пристане да се у преговоре директно укључи још једна велика сила која је признала Косово, без укључивања друге велике силе која то није учинила. Према речима Александра Вучића, уколико у том дијалогу учествују и САД, онда мора и Русија.

– Ми смо спремни за наставак разговора, али за велика решења, решења која треба да обележе нашу будућност, миром и компромисом, за то морате да имате ЕУ, али и велике силе САД, Русију и Кину – рекао је председник Србије.

Јељцинова и Путинова Москва

Као један од могућих модалитета дипломатског решавања косовског проблема помињало се сазивање и међународне конференције, нешто попут Рамбујеа, који је, подсећамо, био неуспешан и претходио бомбардовању, а на којем је Јељцинова Русија имала безначајну улогу. Душан Јањић из Форума за етничке односе сматра да Русији не одговара да се укључује у косовски проблем.

– Рамбује, али и Дејтон, организовани су у време оружаних сукоба. Рата сада нема и рат се неће дозволити. Поред тога, тада је Русија имала пуну сарадњу са Западом, што сада више није случај. Русији више одговара изазивање кризе, управљење кризом, повремено заоштравање и да прода мало своје старе технологије – сматра Јањић.