Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР КИРБИ: Не очекујем да ће Русија казнити Србију

0
Фото: РАС - Бошко Карановић

Фото: РАС – Бошко Карановић

Амбасадор Сједињених Америчких Држава Мајкл Кирби не очекује последице по Србију због одлуке да се окрене снабдевању америчким гасом из Азербејџана.

– Не очекујем тако нешто. Србија треба да има гас из свих могућих иностраних извора који су доступни, али и домаћих. То подразумева и Азербејџан ако је могуће, такође и Русију, а у перспективи можда и северну Африку – рекао је Кирби за “Блиц”, уз поруку да је за Србију добро да се диверзификује, због чега све ово и подржава.

Премијер Србије Александар Вучић јуче је истакао да се у овом случају ради о интересима грађана, “а не било које велике силе”, јер Србија не сме да дозволи да 2019. нема одакле да узима гас, од када више неће моћи да преузима руски гас из правца Мађарске.

– Ми смо спремни да прихватимо гас од Руса, само ми реците одакле стиже тај гас? Да ли преко Турске и Грчке и ко нам то гарантује, или стиже преко Бугарске, јер очигледно да преко Берегова неће да стиже – рекао је Вучић.

RUSKI GAS_ff
О окретању Србије гасу из Азербејџана, Вучић је пре два дана у Тирани разговарао и са шефом руског “Гаспрома” Алексејом Милером. Међутим, извори “Блица” са тог састанка тврде да Вучић није био тако тврд у својим ставовима, већ да је о томе причао као о још једној опцији која би била у интересу Србије.

Наводно, оваква премијерова изјава има везе и с његовим састанком с потпредседником САД Џозефом Бајденом, с којим ће, између осталог, разговарати управо о енергетици.

Председник руског Савета за спољну политику и одбрану Фјодор Лукјанов каже за “Блиц“ да ће Русија овим вероватно бити разочарана, али и да нема другу понуду на столу јер је отказала “Јужни ток”.

– Сигурно је да ћемо слушати реторику о издаји од појединаца. Али Москва никада није позвала Београд на неку другу опцију. ЕУ перспектива за Србију је и даље у ваздуху, али макар теоретски постоји. Русија нема алтернативу за то. Каква издаја? – упитао је Лукјанов.

resetnjikov0

Решетњиков: Власт у Србији је под контролом САД

Генерални директор Руског института за стратешке студије (РИСИ) Леонид Решетњиков рекао је да се са “сигурношћу може говорити да се власт у Србији налази под контролом САД”.

– После распада СССР, Бугарска и Србија нашле су се, у ствари, под окупацијом САД – рекао је Решетњиков.

Оценио је да компромитујућим подацима САД држе под контролом европску елиту. Он је казао и да САД могу добро и да плате “својим слугама”, које је назвао “медењацима”.

– Кад се политичар нађе пред избором – ићи против САД и са великом вероватноћом лишити се власти, новца, а онда и живота или испуњавати њихове захтеве и постати имућан човек – апсолутна већина бира другу варијанту – истакао је Решетњиков.

Извор: Блиц.рс