Прочитај ми чланак

Алексић: Власт заборавила српску пољопривреду, ванредно стање ће докусурити сељаке

0

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да у предложеном кризном пакету Владе Србије у износу од пет милијарди динара нема средстава за пољопривреду, и ако не буду предузете хитне мере, ванредно стање ће „докусурити пољопривреду, јер је већ на коленима“ због катастрофалне аграрне политике вођене претходних година.

„Очигледно је да је ова власт заборавила српску пољопривреду и поред тога што је и током пандемије вируса корона још једном потврђено да је пољопривреда једина производња која у Србији функционише“, рекао је Алексић.

Фото: Јутјуб

Алексић је додао да је сада је свакоме јасно да „не производимо ни маске ни рукавице ни дезинфекциона средства, али захваљујући пољопривреди сви у Србији имају довољно хране“.

„Више од милион и по људи данас живи од пољопривреде, а од увођења ванредног стања власт је само отежавала њихов положај и није ништа учинила да им помогне“, навео је Алексић.

Алексић је рекао да Народна странка предлаже мере за помоћ пољопривреди, и позвао министра пољоприведе Бранислава Недимовића и Владу Србије да их примене у најкраћем року.

„Прва мера је да велики трговински ланци, због затварања пијаца и отежаног пласмана сезонског воћа и поврћа, хитно буду обавезани да откупљују свеже воће и поврће од домаћих пољопривредника, уместо што продају робу из увоза“, навео је Алексић.

Алексић је рекао да би Влада Србије требало да одмах реагује кроз робне резерве и откупи тржишне вишкове живе стоке настале због застоја у раду угоститељских објеката и хотела.

„У договору са Нафтном индустријом Србије (НИС), хитно обезбедити пољопривредницима дизел гориво за пролећну сетву по цени од 100 динара за литар. Цена нафте у Македонији износи 0,73 евроценти за литар, а у БиХ један евро, док је у Србији литар дизела 1,3 евра. Цена нафте је на светским берзама на историјском минимуму“, навео је Алексић.

Алексић је истакао да би свим млекарама у Србији требало забранити да смањују откупну цену млека у односу на време пре ванредног стања.

Алексић је навео да би држава морала да исплати сва дуговања према пољопривредницима по разним основама и да би хитно требало покренути све субвенционисане кредите за пољопривредну производњу и све друге мере подршке предвиђене буџетом за ову годину.

„Пољопривредницима и радницима у пољопривреди потребно је омогућити кретање и после 17 сати, и то уз што једноставнију процедуру“, додао је Алексић.

„Свим пчеларима старијим од 65 година би требало омогућити кретање и у време после полицијског часа, јер се пчеларством у Србији баве махом старији људи, којима је сада забрањено кретање и зато постоји опасност од изумирања пчеларске производње у Србији“, закључио је Алексић.