Прочитај ми чланак

Александар Поповић о будућој политици Демократске странке Србије

0

popovic-kostunica

Вршилац дужности председника ДСС Александар Поповић изјавио је да та странка, пошто није прешла изборни цензус, а њен лидер Војислав Коштуница поднео неопозиву оставку, остаје при политици политичке неутралности Србије и противљењу уласка земље у Европску унију. Ипак, према речима Поповића, ова политичка партији, која је остала изван Скупштине Србије, свесна је да јој неће бити „ни лако ни једноставно“, као и да ће наићи на „озбиљне проблеме у финансирању“.

Поповић је, на првој конференцији за новинаре у улози „привременог“ председника, навео да ДСС остаје при свим досадашњим програмским приоритетима, а да ће у наредном периоду анализирати „не само резултате избора већ и законитост и околности под којима су се ванредни парламентарни избори 16. марта спровели“. „Остајемо при вери да је једини опортунизам који је дозвољен и у животу и у политици онај опортунизам према сопственим националним и економским интересима, а што се тиче државне политике, верујемо да Србији није место у ЕУ“, нагласио је Поповић.

Како је додао, „једина странка која се залаже за српски пут остала је ван парламента. Све остале странке које су у њега ушле заправо имају исти програм, исту идеологију – верују да Србија мора да иде једном магистралом, а ми верујемо у нешто потпуно друго. Сви остајемо ту и позивамо све оне који верују у оно у шта и ми да се придруже ДСС“.

На питање новинара шта ће бити с бившим функционеркама ДСС Сандом Рашковић Ивић и Милицом Радовић, које се нису нашле на републичкој изборној листи, Александар Поповић је рекао да су врата странке отворена за све оне који поштују њен програм и статут и који су у претходном периоду „били коректни према странци“. „Наши снови и наше идеје су заједнички, ово је наша заједничка странка“, закључио је Коштунучин наследник. 

Хоће ли са СНС у Београду

ДСС је, за разлику од ЛДП и УРС, прешла цензус на изборима за Скупштину града Београда, и то са листом коју је предводио Александар Поповић. Он је недавно, одговарајући на питања новинара, изјавио да ће о евентуалној сарадњи ДСС са СНС у будућој власти у Београду одлучивати страначки Градски одбор. Председник ГО ДСС Андреја Младеновић није желео да се директно изјасни о могућности сарадње с напредњацима. 

(Данас)