Прочитај ми чланак

„Ако виде да губе, Вучићев режим ће пријављивати дојаве о бомбама на изборима“!

0

Локални, београдски и парламентарни избори одржавају се у недељу, а и даље је пуно недоумица да ли ће гласачки листићи бити адекватно обезбеђени после избора. Чланови и заменици Градске изборне комисије (ГИК), њих 17, тражили су управо хитну седницу на којој би се расправљало о том питању, али представници владајућих странака нису прихватили предлог, уз оцену да то и није толико важно. Политиколог Бобан Стојановић сматра да "опозиција мора у 21.00, 21.30 да има записнике са бирачких места и у 22.00 да има изборне резултате.

„Не смеју грађани ове земље да оду на спавање без да знају ко је победио, и то треба да сазнају од опозиције… Сутрадан опозиција може у џаковима да нађе ко зна шта, тада је касно“, истиче Стојановић у Новом дану на ТВ Н1.

Додаје да оно што је обележило изборе у последњих 11 година је да смо увек резултате сазнавали искључиво од председника Србије Александра Вучића.

Наводи да је зато најважније да опозиција има записнике са сваког бирачког места, онда, како каже, „малтене ни не морају да се отварају џакови“.

„Не мислим да је толики проблем у РИК и ГИК на самом изборном дану, већ је проблем шта уопште дође до њих.

Ако постоје крађе, то се превасходно обавља на самом бирачком месту, на путу ка општинским комисијама…“, оцењује он.

Правница и чланица ГИК Софија Мандић се слаже да је записник врло битан, али наводи да закон омогућава увид у изборни материјал.

„Ако нека мањинска странка, која има више од два посто, тражи увид у тај материјал и испостави се да је, на пример, опозиција остварила на неком бирачком месту одличан резултат, и та странка тражи да се отвори џак да се то провери, и ако у џаку нема контролног листића, обара се то изборно место“, указује Мандић и истиче да је чињеница да опозиција нема надзор над изборним материјалом.

Каже и да хитну седницу о обезбеђивању гласачких листића после избора није тражила само коалиција Србија против насиља, већ и НАДА, Двери, Заветници, Народна страна и Несторовићева листа. Додаје да им ни после 24 сата од подношења захтева, ГИК није одговорио, а синоћ је свега неколико сати после завршног митинга коалиције Србија против насиља, РИК реаговао, наводећи да је скуп испред седишта те институције недопустиви притисак и покушај нарушавања независности и интегритета тог тела.

Оцењује да то саопштење РИК делује „као вест из несвести“ и да је то „реакција повезана са ставом владајуће већине да је упозорење њима да раде у складу са законом притисак“.

„Да, вршимо притисак на њих, али да раде свој посао“, истиче она.

Додаје да је „овде све изокренуто“.

„Изборни процес је базиран на томе да свако сваког треба да контролише“, оцењује.

Такође, као веома проблематично наводи и то да у зграду Градске управе у којој ће се чувати гласачки листићи може да се уђе са разних страна.

Наводећи да је „изборна воља грађана у џаковима“, истиче да се не ради само о заштити опозиционог резултата, већ генерално изборне воље грађана.

„Ако већина буде гласала за СНС, мени је и то валидно“, каже.

Стојановић верује да ће избори у Београду зависити од једног или два мандата.

„Ови избори нису слободни, демократски, поштени, на њима се краде од када су се завршили претходни избори.

Онда изборни дан дође само као шлаг на торту, они тада не могу да покраду стотине хиљада гласова. У Београду ће изборни дан 95 одсто зависити од тога колико је целокупна опозиција у стању да одбрани реално стање. Опозиција мора да изађе увече и каже коначне резултате“, понавља он.

Што се тиче захтева опозиције да паравани за гласање буду окренути ка просторији у којој се гласа, а не ка зиду, као што је до сада био случај, Стојановић каже да нема ништа против те иницијативе, али не верује да би суштински решила проблеме.

Мандић појашњава да „у земљи у којој се масовно сликају листићи, тражили смо да параван буде окренут ка просторији и да буде довољно далеко од чланова комисије“.

А када се ради о евентуалним дојавама о бомбама на изборни дан, које су посебно биле учестале последње седмице, Мандић наводи да ако се то деси, то ће заиста унети неизвесност.

Стојановић је чак склон теорији завере да ако изборни дан не крене како треба, не би га зачудило да се прогласи ванредно стање.

„Ако крену да губе, не би ме зачудио чак ни такав сценарио да бисмо у целој Србији имали дојаве о бомбама. А има и она опција, ако прекид због дојаве о бомби траје дуже од сат времена, то се надокнађује. Па, замислите да изборни процес траје до 23.00, 00.00 – у светлу онога да грађани треба да знају резултате избора пре спавања“, наводи Стојановић.