Прочитај ми чланак

Ако се криза не реши у понедељак…

0

bajakovo-616x487

Криза настала узајамним затварањем граница између Србије и Хрватске биће решена најкасније до понедељка, речено је Данасу у дипломатским изворима.

Према сазнањима београдског листа, уколико се до понедељка ситуација потпуно не нормализује, најкаснији рок за враћање на стање пре кризе је – 7. и 8. октобар, када ће бити одржан ванредни Самит Западног Балкана у Луксембургу, поводом избегличке кризе и нестабилних односа у региону.

– И Србија и Хрватска ће колико у петак отворити своје границе, јер ће Европска унија на томе инсистирати и извршити притисак. Није реално да се проблем са затварањем граница, настао услед избегличке кризе, реши у Србији, јер је то неизводљиво – тврде извори Данаса у дипломатским круговима, додајући да европски званичници раде на организовању сусрета или поновног ступања у директни контакт двојице премијера Александра Вучића и Зорана Милановића.

Према Данасовим сазнањима, за решавање кризе биће неопходно да Србија, ипак, одређени број избеглица преусмерава и на границу са Мађарском, на гранични прелаз Хоргош 2, који је отворен.

Такође, велики број избеглица ће, као и до сада, пут до Европске уније налазити преко Хрватске. Хрватска ће, с друге стране, наставити да организовано пребацује избеглице у суседну Мађарску. Иначе, од 10.046 миграната који су у Мађарску ушли прекјуче, њих 9.939 је дошло из Хрватске, навела је мађарска полиција.

Иако је Данасу у Амбасади Мађарске у Београду речено да не постоји никакав договор српских и мађарских власти о томе да се избеглице из Србије преусмеравају искључиво на границу са Хрватском, како преносе наши дипломатски извори, некакав договор сигурно постоји, а евидентно је значајно побољшање односа само неколико дана након што су они ескалирали сукобима са мађарском пограничном полицијом.

Да је Хрватска под притиском и оштрим критикама Брисела због затварања граница, сведоче не само апели највиших европских званичника да та држава под хитно отвори границе са Србије, већ и чињеница да је Европска комисија јуче започела истрагу о томе да ли је забрана уласка теретних и приватних возила из Србије у Хрватску у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Извор: Вести