Прочитај ми чланак

7 полицајаца Вулиновог МУП-а пало за 18 месеци

0

Дијана Хркаловић, Горан Папић, Илија Милачић, Милорад Шушњић, Дејан Миленковић, Слободан Малешић, Божидар Столић, имена су неких од високих полицијских службеника и инспектора који су у последњих годину дана били сумњичени или оптужени за трговину утицајем или злоупотребом службеног положаја. Ипак, иако их је српска јавност оптуживала за озбиљна кривична дела, међу којима је и сарадња са Беливуковим кланом, они су на крају завршили на оптуженичкој клупи за много "блажа" кривична дела, за која имају велику шансу да буду и ослобођени.

Дијана Хркаловић, Горан Папић, Божидар Столић, само су нека од имена која су повезивана са Беливуковим кланом, а који су, након велике медијске хајке, хапшени. Ипак, последњи ухапшени, Слободан Малешић, терети се да је направио сопствену криминалну организацију, која је за циљ имала стицање имовинске користи.

Ово су полицајци и високи полицијски официри који су ухапшени у последњих годину и по дана, али након чијих хапшења тужилаштво није могло, желело или хтело да „загребе“ дубље.

Слободан Малешић

Досадашњи начелник новосадске полиције Слободан Малешић ухапшен је јуче по налогу Тужилаштва за организовани криминал заједно са полицијским службеником у Пријепољу Љубомиром Станишићем, службеником УКП Драганом Ковачевићем и приватним предузетником Џенаном Кујовићем, који је власник више привредних друштава из Пријепоља.

Њима је данас одређен притвор до 30 дана, а на терет им се ставља удруживање ради вршења кривичних дела, трговина утицајем и злоупотреба службеног положаја од 2018. године до данас.

Како је саопштио ТОК, Малешићу, који се терети да је четири године био организатор криминалне групе, ставља се на терет да је користећи свој службени и друштвени положај посредовао да се не изврше службене радње које би се морале извршити.

Малешић је од Кујовића примао корист како би осталим осумњиченим полицијским службеницима, као припадницима организоване криминалне групе који су поступали по његовим налозима, усмено издавао налоге да у оквиру својих службених полицијских овлашћења не извршавају службене радње које би морали извршавати, а које се односе на откривање и прикупљање доказа ради подношења кривичне пријаве против осумњиченог Кујовића и одговорних лица у његовим привредним друштвима због незаконитог пословања.

Циљ им је био стицање финансијске користи себи и припадницима ове организоване криминалне групе.

Дијана Хркаловић

Главна звезда таблоида више од годину дана била је бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић. Њу су медији оптуживали а полицајци испитивали у вези са прислушкивањем председника Србије Александра Вучића, атентата на њега, али и због афере Јовањица.

Ипак, након хапшења у октобру 2021. године, Хркаловић је оптужена због сумње да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истреге и процесуирање криминалаца, односно за трговину утицајем.

Хркаловић у суд долази из кућног притвора, који јој је прошле недеље одређен уз електронски надзор, као замена за притвор у којем је била од краја децембра, а након што је њен адвокат постао посланик СНС Владимир Ђукановић.

Са њом су оптужени и бивши начелник Одељења за специјалне истражне методе Дејан Миленковић и бивши начелник ПУ Нови Сад Милорад Шушњић. Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловићка се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година. За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године затвора.

Хркаловићка се терети да је наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевица 30. јануара 2017. у Београду. Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе „Принципи“, међу којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.
Дејан Миленковић Багзи, бивши начелник Службе за посебне истражне методе УКП

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа, тамо почињених, кривичних дела. Оптужним предлогом Хркаловићеву терети да је Шушњићу након поношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза, тражила да се на мере тајног надзора стави Елез.

На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.

Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловићева је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Горан Папић

Горан Папић, некадашњи заменик начелника СБПОК-а, ухапшен је марта 2021. године у Београду, неколико месеци након што је на челу МУП-а дошао Александар Вулин. Раније, Папић је био познат полицијски функционер који је без дана полицијске школе вртоглаво напредовао у МУП-у време владавине Небојше Стефановића, а медији су о њему извештавали и због бруталног пребијања Дејана Пејовића, власника ресторана „Јахорина“.

У Вишем суду у Београду у новембру прошле године Папићу је почело суђење због трговине утицајем.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва, Папићу се на терет ставља да је у априлу 2020. године, мимо процедура, ургирао да се Марку Миљковићу, сада осумњиченом за организовање криминалне групе, одмах врати привремено заплењени блиндирани аутомобил.

Истог дана возило је враћено Миљковићу.

Суђење Горану Папићу, почело је новембра прошле године, а он је на првом претресу негирао кривицу за трговину утицајем, рекавши да је поступао по налогу бившег министра полиције Небојше Стефановића.

Илија Милачић

Бивши начелник београдског УКП Илија Милачић ухапшен је фебруара 2021. године а поједини медији његово хапшење су повезивали са падом клана Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Ипак, након неког времена установљено је да је Милачић приведен због одавање службене тајне и то једном београдском таблоиду, блиском режиму. Наиме, Милачићу се на терет стављало извршење кривичног дела из чл. 98 Закона о тајности података, у периоду од априла 2020. године до тренутка привођења.

„Милачић је имао службени телефон на који су му стизале поверљиве информације из полиције и које је прослеђивао главном уреднику портала ‘Објектив'“, наводи се у пресуди Вишег суда у Београду а открио је КРИК.

Овим је, како пише, угрозио „националну безбедност, кривичне и судске поступке и сузбијање кривичних дела.

Иначе, Милачић је признао да је таблоиду слао податке и нагодио се са тужитељком Бојаном Ђорђевић да буде осуђен на седам месеци кућног затвора. Истом пресудом је Милачићу забрањено да ради у полицији наредних пет година.

Међутим, неколико месеци након пресуде, Милачић је део интервју Владимиру Ђукановићу на порталу „Објектив“, управо оном са којим је имао дугу сарадњу. Током гостовања, Милачић се придружио Ђукановићу, који је тих дана износио бројне оптужбе на рачун министра одбране Небојше Стефановића, чији кадар и човек од поверења је био Милачић.

Још занимљивије је то што је Милачић новембар 2020. године унапређен “због постигнутих резултата у сузбијању криминалитета и расветљавању ликвидација” и преузео је Службу за криминалистичко-обавештајне послове УКП МУП.

Божидар Столић

Инспектор за крвне и сексуалне деликте у СБПОК Божидар Столић ухапшен је јуна 2021. године по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, а због сумње да је злоупотребио службени положај. Према првим информацијама медија тада, Столићу се на терет стављало да је битне информације одавао вођи озлоглашеног кавачког клана Радоју Звицеру и Вељку Беливуку.

Њему је притвор укинут у августу прошле године, а онда је месец дана касније, Столић поново ухапшен, заједно са С. К. (47), Б. С. (36), суспендованог полицијског службеника, и М. К. (51), припадника БИА због сумње да је извршио принуду у покушају на штету једног мушкарца из Пожаревца.

Како је тада саопштио МУП, они се терете да су у периоду од 17. до 22. септембра прошле године неколико пута боравили у угоститељском објекту оштећеног и претећи му покушали да га принуде да им прода угоститељски објекат за вишеструко нижу вредност у односу на стварну вредност. Када је оштећени одбио, они су му, како се сумња, саопштили да више угоститељски објекат није његов већ њихов.

У фебруару ове године, Божидару Столићу је почело суђење поводом оптужби да је злоупотребом службеног положаја одавао информације о истрази против организатора и дела припадника организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића.

Столић се на почетку суђења кратко изјаснио да није крив за кривична дела која му се стављају на терет.

Столић је, према оптужници, на молбу другооптуженог Филипа Голубовића, проверио 27. фебруара 2020. да ли је и даље на снази Интереполова потерница Аргентине за осуђеним припадником групе Дарка Шарића, Борисом Лабаном, па му је сутрадан пренео да јесте.

Голубовићу је инспектор прослеђивао и податке о потерницама Срђана Јездимира, Марину Голубовић и Јелицу Милошевић.

Заузврат је добијао 500 евра по информацији, а за податке из истраге против Беливука и осталих, Столићу је Голубовић обећао исплату 5.000 евра.

После хапшења Беливука, Миљковића и осталих припадника те групе 4. фебруара 2021. године, Столић је, према оптужном предлогу, преко Голубовића достављао информације о току истраге против њих припадницима групе који нису били ухапшени.

На суђењу, Столић је рекао да му је све наместио начелник СБПОК-а Нинослав Цмолић, који је, како је рекао, био десна рука Дијане Хркаловић.

У другом случају, да је покушао принудом да преузме угоститељски објекат од једног Пожаревљанина, чека се потврђивање оптужнице.

Предраг Лајић и Бојан Васиљевски

Предраг Лајић, који је био начелник Одељења за дроге СБПОК, и Бојан Васиљевски, који је био инспектор и в. д. шефа одсека за дроге ухапшени су два дана након пада Беливукове групе због сумње да су припадали групи Вељка Беливука и Марка Миљковића и да су им помагали после извршеног кривичног дела, а на терет им се стављају удруживање ради вршења кривичних дела и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Они се сумњиче да су претресали стан С. С. и В. Г. на основу судске наредбе и том приликом нису констатовали у записнику о претресању стана да су пронашли пиштољ марке „глок 19“, који је неовлашћено држан и био сакривен у стану.

Такође, наводи се, и да нису констатовали да је у стану пронађен новац, који нису одузели, нити су констатовали у записнику о претресању стана да је пронађена одређена количина новца.

Они су оптужени прошле недеље.