Прочитај ми чланак

Френсис Бојл: БиХ створена да траје 15 година, а потом да се мирно поцепа

0

Спрингфилд – Професор међународног права на америчком Универзитету Илиноис и бивши заступник Босне и Херцеговине (БиХ) пред Међународним судом правде Френсис Бојл сматра да ће и Радована Караџића и Ратка Младића, оптужене пред Хашким трибуналом за ратне злочине, задесити иста судбина као и бившег председника СРЈ Слободана Милошеваића.

 

„Врло је могуће да ће они изненада умрети, пре изношења кључних доказа“, истакао је Бојл.

 

Суђење Милошевићу, због ратних злочина на сада окупираним територијама и Хрватској, те геноцида у Босни и Херцеговини, почело је 12. фебруара 2002. у Хагу.

 

Милошевић је одбио да призна јурисдикцију Хашкога суда и сам је водио властиту одбрану, уз помоћ низа стручњака. Тужилаштво је око две године износило оптужницу, а испитан је низ сведока, да би 2004. Милошевић започео одбрану.

 

Развлачење процеса и све лошије здравствено стање бившег председника СРЈ још је више успорило суђење. Процес је био све чешће прекидан због погоршавања његовог здравља. Лекарски тим је тражио да се Милошевић пусти на лечење у Русију, што је одбијено. Милошевић је, са друге стране, одбио да прима терапију у притвору, што је на крају довело до срчаног удара и његове смрти.

 

Неки политички кругови и део јавности сматрали су да је Милошевић убијен у Хагу, али нема доказа за ову тврдњу.

 

Професор Бојл је такође рекао да су велике силе свесно и намерно створиле државу БиХ која никада није могла функционисати и која доживљава колапс, а крајњи циљ је да се изврши трајна подела и то мирним путем.

 

„У Дејтону су Американци, уз сагласност осталих великих сила, скројили државу БиХ са веком трајања од 15 година. Људи из Пентагона су ми јасно рекли да ће се према плану Ричарда Холбрука десити успорено, али коначно цепање БиХ. Где смо данас? Велике силе су свесно и намерно створиле државу која никада није могла функционисати и која доживљава колапс, а крајњи циљ је да се изврши трајна подела и то мирним путем“, рекао је Бојл за агенцију Анадолија.

 

Он је истакао да он не заговара рат или нешто такво, али упозорава да може бити нешто горе од тога – „да гледате како вам отимају земљу, а да не можете ништа урадити“.

 

„Босански Срби имају Републику Српску блиско повезану са Србијом. Босански Хрвати имају двојно држављанство, везе са Хрватском и ранији приступ Европској унији. А босански муслимани, шта су они добили?! Муслимански Бантустан“, рекао је Бојл.

 

Он сматра да је будућност БиХ у рукама њених људи који морају да покажу више воље и жеље за просперитетом своје земље.

 

(Фонет)