Прочитај ми чланак

Ускоро референдум о придруживању Србије ЕУ и НАТО

0

Посланик странке Ниједан од понуђених одговора (НОПО) Никола Тулимировић најавио је да ће у Скупштини Србије покренути иницијативу за расписивање референдума о придруживању Србије ЕУ и НАТО-у, саопштено је данас из те странке

Како се додаје у саопштењу, уколико та иницијатива буде уродила плодом, у НОПО очекују да се грађани изјасне о томе да ли Србија да постане чланица ЕУ у државним границама одређеним важећим Уставом.

Грађани би требало да се изјасне и да ли Србија да настави поступак за придружење ЕУ, искључиво и само ако све државе чланице ЕУ, које су признале Косово, „до септембра 2013. године повуку признања, или ако, у истом року, Уједињене нације и Србима на подручју бивше СФРЈ пруже право на самоопредељење?“, наводе из НОПО.

У саопштењу се додаје и да би грађани на референдуму требало да се изјасне да ли Србија да постане чланица НАТО-а.

Како тврди Тулимировић, „упућенима је јасно да политика нове, као и претходне (владе), води ка независној Републици Косово, развоју и неговању добросуседских односа са будућом међународно признатом државом“.

У тој странци сматрају да је референдум близак питању „ЕУ или Косово“ неопходан, а да се, морају поставити и друга блиска, стратешка питања, јер је, како тврде, могуће да ће се став ЕУ мењати, ако се буде показало да Србија има „достојанство и кичму“.

НОПО сматра и да је равноправност неопходна за блиску сарадњу и да све државе чланице ЕУ морају да поштују суверенитет Србије на Косову и Метохији, као што Србија поштује суверенитет држава чланица те Уније на њиховим територијама, у целини.

„Али, уколико свет може да размотри право на самоопредељење на подручју целе бивше Југославије, постоји алтернатива о којој треба разговарати“, додаје се у саопштењу.

Како наводе, референдум по закону може предложити 50 посланика, а Тулимировић ће се од следеће седмице појединачно обраћати парламентарцима.

 

( Танјуг )