Прочитај ми чланак

Угљанин: Аутономија Санџака је лек за тренутно стање

0

dru-ugljanin

Председник Странке демократске акције (СДА) Санџака Сулејман Угљанин оценио је данас да је аутономија лек за тренутно стање у Санџаку

Председник Странке демократске акције (СДА) Санџака Сулејман Угљанин оценио је данас да је аутономија лек за тренутно стање у Санџаку.

Угљанин је на протестном скупу „Правда за Санџак“ у Новом Пазару рекао да је његов циљ одбрана темељних, уставних начела од „дрских и бахатих носилаца државних функција“.

Протест је организован поводом обележавања седме годишњице оружаног инцидента у Новом Пазару, за који у СДА Санџака тврде да је био покушај убиства њиховог лидера, а тадашњег министра у Влади Србије.

„Данас овде бранимо владавину права, права на живот, сигурност, слободу, демократију, тржишну економију, једнакост пред законом. Бранимо оно што данашњи званични носиоци власти грубо газе, бранимо то од оних које београдска власт поставља путем телефакса, у суду, тужилаштву, полицији, здравственим установама и школама. Морамо то зло да искоренимо из нашег краја“, рекао је Угљанин.

Он је додао да се они понашају као да су власници живота грађана Санџака и да је то „дивљаштво достигло врхунац“.

„Санџак је историјска регија, регија у којој вековима заједно живе људи различитих вероисповести и различитих националности у хармонији. Ово је регија у којој се људи рађају са једним кодом – да знају шта је право, да знају шта је срамота, а шта грехота. Људи који од детињства уче у својим породицама правила живота – што желиш себи, жели и другоме“, рекао је Угљанин.

Он је казао и да су Бошњаци учествовали у изради Акционог плана, који представља обавезе Србије да би постала чланица Европске уније.

„Обишли смо многе европске институције и тражимо да Акциони план Србије не буде усвојен док не буду уврштени представници Бошњака и других мањина, а од тога нам зависи будућност“, рекао је Угљанин.

Председник СДА Санџака је рекао и да та странка пуних 25 година кроз институције система покушава на цивилизован, миран и достојанствен начин да реши права Бошњака.

„Да би створили правну сигурност и услове за тржишну економију морамо бранити уставна начела Србије која газе судије, тужиоци, полицајци и политичари… Србији је остало да јој Бошњаци бране устав, јер смо се од старта залагали за правну сигурност и једнакост пред законом“, навео је Угљанин.

Скупу у центру Новог Пазара присуствовало је више стотина присталица те партије, а подржала га је и Бошњачка демократска заједница Санџака (БДЗС).

Beta