• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Русија-Србија: Делегација владајуће Јединствене Русије на скупштини СНС
Прочитај ми чланак

Русија-Србија: Делегација владајуће Јединствене Русије на скупштини СНС

0

Делегација владајуће Јединствене Русије на челу са председником Врховног савета те партије Борисом Гризловом сутра ће у Београду присуствовати изборној Скупштини Српске напредне странке.
Гризлов је уочи посете у изјави достављеној Танјугу поручио да је Београд главни партнер Русије на Балкану, а такође указао на значај заједничких инфраструктурних пројеката и изразио очекивање да ће гасовод „Јужни ток“ у Србији добити статус националног пројекта.

„Наша земља види Србију управо као стратешког партнера у Европи и то је смисао наших односа“, навео је Гризлов и додао да су пријатељски односи две земље изграђени на дубокој историјској блискости и поверењу. Према речима званичника, у практичном заједничком раду веома је важна реализација билатералних и мултилатералних инфраструктурних пројеката. „У том контексту очекујемо да у Србији буде донета одлука да се пројекту гасовода “Јужни ток“ да статус националног приоритета“, истакао је Гризлов.

Он је такође оценио да тежња Србије да учествује у европским интеграционим процесима није препрека за даље ширење сарадње две земље и да је очигледно да та сарадња није уперена ни против кога, што, какао је навео, већина западних партнера „одлично зна“. Према речима Гризлова, важан елемент билатералне сарадње две земље по линији грађанског друштва су односи Јединствене Русије и СНС, који се „развијају пратећи међудржавне односе и у основи имају тежњу обе стране да позитивно допринесу јачању тих односа“.

Он је подсетио да су први међупартијски контакти успостављени још 2009. године када је делегација СНС учествовала у раду XИ конгреса Јединствене Русије у Санкт Петербургу. Делегација ЈР је априла 2010. године посетила Београд када су одржане међупартијске консултације са Томиславом Николићем, тадашњим лидером СНС, а потом је било и других сусрета, путовања и контаката. „Међупартијска сарадња је важна јер се у неформалној атмосфери могу размотрити било која питања и проблеми од обостраног интереса и разменити искуства“, истакао је Гризлов и изразио наду да ће се међупартијски односи развијати и даље на добробит обе земље и у интересу њихових народа.

 

Вођа делегације ЈР је на крају изразио жаљење због тенденције слабљења позиције руског језика, који потискују из програма средњих и високошколских установа, а као пример је навео Ниш, место једног од кључних билатералних пројеката Руско-српског хуманитарног центра.

Како је додао, то је „веома чудно“ јер је учење руског језика за младе Србе пре свега могућност да буду „конкурентнији“ на тржишту рада, укључујући и руско.

 

(Правда)