Прочитај ми чланак

Расплет у жутом картелу: Јеремић на корак од СПС, Шапић окренуо леђа Ђиласу и пришао Пајтићу!

0

Почиње расплет у жутом картелу, а епилог унутарпартијског обрачуна требало би да буде познат већ у септембру, уочи заказане изборне скупштине Демократске странке.

Како редакција „Србин инфо“ сазнаје, учестала писања у штампаним медијима, како Вук Јеремић прелази у СПС потекле су из спин-кухиње Драгана Ђиласа, који на тај начин жели да финишира негативну кампању против бившег министра спољних послова. Циљ је наравно да се Јеремић представи као прелетач и да му се на тајн начин затворе врата Демократске странке. Стављен пред свршен чин, Јеремић је сада заиста на корак од преласка у СПС, иако до недавно није желео да напусти „жуте“. Оно што је такође интересантно, Јеремића у својим редовима жели и СНС.

Такође, по нашим сазнањима, председник општине Нови Београд Александар Шапић, окренуо је леђа до јуче најближем сараднику Драгану Ђиласу и приклонио се клану Бојана Пајтића, који ће поред Ђиласа бити главни претендент да са чела партије скине, већ прежаљеног, Бориса Тадића.

На листи за „одстрел“ су Душан Петровић и Оливер Дулић, који подржавају Тадића, а то одговара и Ђиласу и Пајтићу.

С друге стране, према појединим информацијама, Ђилас ће ускоро бити смењен са места председника Кошаркашког савеза Србије, јер у претходном периоду ништа није испунио од оног што је обећао за развој овог трофејног спорта.

 

Како тренутно функционише ДС

 

До појаве Пајтића, војвођански одбори нису били јединствени. али како је он преузео власт у покрајни, у Војводину је почео да стиже део новца од послова, који би раније били намењени Београду. Под Пајтићевом палицом војвођански одбори су се ујединили.

С обзиром на то да је ушао у „дил“ са крупним играчима ван странке, врх ДС је запустио унутарпартијску политику, односно није се бавио ситним пословима који су од животног значаја људима у локалу. Пајтић и Ђилас су то паметно искористили и почели да стварају своју клијентелу, одрађујући доста послова за обично чланство у локалу.

После пораза Тадића на председничким изборима, Демократска странка се поларише на два дела (који унутар себе имају неколико мањих фракција). Прва струја је сконцентрисана око Пајтића, који има подршку Војводине и југа Србије (на југу је ДС слабо пролазио на изборима, увек је био запостављен у Београду, па је Пајтићу било лако да га „купи“ обећањима). Уз Пајтића је и страни капитал који је ушао у Војводину, јер је председник покрајинске владе спреман да драстично либерализује куповину земље странцима, што би за Србију могло да буде посебно опасно.

Другу струју чине Ђилас и остатак Србије, која пре свега има велику медијску подршку. Душан Петровић и Драган Шутановац декларативно подржавају Тадића.

У ДС су до сада избегавали фронталне сударе. Зато све што хоће да каже Пајтић, уместо њега кажу локални лидери (Горан Јешић тражи смену Тадића). У исто време Ђилас удара на Вука Јеремића. Мета је иста: политичка егзекуција Тадића.

Епилог ДС обрачуна биће познат већ на јесен. Погодба и деоба плена између Ђиласа и Пајтића је, како сазнајемо још могућа, али је услов свих услова смена Бориса Тадића.

 

А. Димитријевић