Прочитај ми чланак

Муамер Зукорлић: Уколико уклоните спомен-обележје Аћиф-ефендији избиће инциденти

0

У Новом Пазару још није уклоњено спомен-обележје Аћиф-ефендији, иако је рок за то одавно истекао.
Да ли ће и када бити уклоњена табла која је изазвала буру у јавности пре готово три месеца, ни јуче нисмо успели да сазнамо.

Спорну таблу је почетком августа у центар града поставило Бошњачко национално веће, а догађају је присуствовао и министар Сулејман Угљанин. Он је због тога жестоко критикован на седници Владе, а најжешћа критика стигла је од потпредседника Александра Вучића, уз налог министарствима културе и правде да покрену иницијативу за уклањање спомен-плоче. Међутим, два и по месеца након тога табла и даље стоји на истом месту.

У Министарству правде, које је у име Владе издало налог градској управи у Новом Пазару да уклони спорно обележје, јуче нам је речено:

– Начелнику градске управе у Новом Пазару наложено је још 13. септембра да у року од седам дана уклони бесправно постављено спомен-обележје. С обзиром да то није урађено, против начелника је поднета прекршајна пријава, а нешто касније још једна пријава због непоступања по првој пријави. Управна инспекција је послала записнике о овом случају Тужилаштву и полицији у Новом Пазару и сада се чека њихова реакција.

Међутим, из Тужилаштва ни након неколико покушаја нисмо успели да добијемо коментар на ову тему.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић јуче је, говорећи о најавама да ће табла са именом Аћифа Хаџиахметовића у Новом Пазару бити уклоњена, рекао да постоји опасност да то изазове инциденте.

Председник Бошњачког националног већа Есад Џуџевић каже за Прес да верује да ће табла остати тамо где је и постављена.

– Нисам у току коресподенције која се води на релацији Министарство правде – градска управа. Бошњачко веће је поставило ту таблу и у томе не видим ништа спорно. Ми смо од градске управе добили решење о постављању табле и у том смислу је испоштована процедура. О историјском гледању на Аћиф-ефендију меродавну оцену може дати само суд пред којим се води поступак за његову рехабилитацију – истиче Џуџевић. 

(Прес)