Прочитај ми чланак

Мрка капа од поделе Косова

0

Изјава премијера Ивице Дачића да је подела Косова једино реално решење, као и да Брисел не може да натера Србију да призна независност јужне српске покрајине, према проценама аналитичара звучи нереално.

Саговорници Пресса недеље сматрају да је у садашњој расподели снага на међународној сцени готово немогуће очекивати да Албанци или западне земље прихвате поделу.

 

Добрица је имао шансе

Према речима Огњена Прибићевића, бившег амбасадора Србије у Немачкој, Албанци неће прихватити тај предлог јер иза њих стоје САД, које им дају пуну подршку.

– У садашњим околностима то није могуће. Та идеја би била одлична пре 15 или 20 година, али сада то није изводљиво – изричит је Прибићевић.

Ћосић хтео поделу, Слоба није дао

Добрица Ћосић је први пут поменуо поделу Косова после демонстрација Албанаца 1981, када је забележио да оно треба да буде подељено са Албанијом. Ту идеју је предложио 1990. године председнику Југославије Борисаву Јовићу, али је Слободан Милошевић одбио ту идеју. Међу званичницима који су подржавали идеју поделе био је и Ворен Цимерман, бивши амерички амбасадор у Београду. Ноам Чомски је 2007. подржао Ћосића и његов предлог.

Једино што је донекле изводљиво јесте да се за север Косова кроз преговоре испослује специјални статус, што је и једино реалније решење, каже наш саговорник. А што се тиче притисака из Брисела, услов за признавање независности одавно постоји и они од тога сигурно неће одустати.

– Једино што ми можемо да урадимо јесте да се захвалимо Бриселу и изричито саопштимо да је независност неприхватљива. Али то онда доводи Србију у референдумску позицију, јер и даље 50 до 60 одсто грађана жели да уђе у Европску унију. Осим тога, уколико се одустане од политике „и Косово и ЕУ“, потребно је јасно рећи да је са уласком у Европску унију готово. То је веома незавидна позиција и ове и претходних власти, јер они немају мандат да одустану од ЕУ – говори Прибићевић.

Дачић је рекао и да је потребно да се релаксирају односи између Приштине и Београда и да је сам улазак у ЕУ на дугом штапу, што према премијеровој процени даје довољно времена да се пронађу решења која не подразумевају независност.

Политички аналитичар Слободан Антонић каже да је идеју о подели Косова Ивица Дачић и раније износио, сада и из позиције премијера, што наилази на прилично хладну реакцију у дипломатским круговима.

– Поред тога, у Приштини и на Косову не постоји буквално ниједна политичка опција, невладина организација или интелектуалац који би прихватио поделу. У току деведесетих, када је Добрица Ћосић помињао поделу у једном интервјуу, можда је то било могуће. Данас, не – говори Антонић.

 

Нико нас не тера у ЕУ

Антонић каже да је тврдња како Брисел не може да нас натера да признамо независност не описује право стање односа између Србије и ЕУ, јер Брисел има врло јасан став по питању независности Косова. И нема ни потребе да нас приморава на било шта.

– У принципу, то је тачно. Ми можемо да кажемо Бриселу: „Не, хвала, нећемо у ЕУ“ и да се определимо за Косово. Али нас нико баш и не тера много да уђемо у Европску унију – закључује Антонић.

Подсетимо, генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен је два дана пре Дачићеве изјаве, приликом сусрета са председником Албаније Бујаром Нишанијем, рекао да подела Косова не долази у обзир.

 

( Пресс )