Прочитај ми чланак

Милогорско чојство: Признали смо Косово, послали војнике у Авганистан, хоћемо у НАТО!

0

Потпредседник владе Црне Горе Душко Марковић казао је данас да је та држава опредељена за учлањење у НАТО, јер је Северноатланска алијанса најсигурнији вид колективне безбедности.

Марковић је, отварајући Пети регионални евроатлантски камп у Мојковцу, истакао да безбедност нема цену, саопштено је из црногорске владе.

Ако нема безбедности, онда нема демократије, економског развоја, солидарности, благостања, људских слобода – једном речју нема мира и стабилности, навео је Марковић.

Према његовим речима, одговор на изазове данашњице лежи у сарадњи заснованој на принципу колективне безбедности.

Најсигурнији вид колективне безбедности је НАТО, под чији кишобран нећемо стати само да би на њега делегирали део компетенција безбедности, већ да би са свим његовим чланицама делили одговорност очувању вредности савременог света, навео је Марковић.

Он је казао да је искуство на Западном Балкану, када је у питању стабилност, тешко и бременито.

Заиста, ако има европског региона који има прошлост обележену нестабилношћу, онда је то наш регион. С друге стране, стиче се утисак да из тог трагичног искуства, нажалост, понегде нису извучене историјске поуке, оценио је Марковић.

Према његовим речима, Црна Гора је посвећена регионалној стабилности као кључној за укупну стабилност Европске уније.

Са пуном свешћу о сопственој одговорности доносили смо одлуке од значаја не само за регионалну стабилност, већ и одлуке које доприносе глобалним циљевима. То су, пре свега, одлуке о признању Косова и о учешћу црногорске војске у ИСАФ мисији у Авганистану , казао је Марковић.

 

(Танјуг)