Прочитај ми чланак

Избори у Републици Српској: Зукорлић гласао као грађанин Сребренице

0

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић гласао је на локалним изборима у Босни и Херцеговини, на бирачком месту у Културном центру у Сребреници.

Муфтија Зукорлић је, наиме, један од многобројних Бошњака који су протеклих месеци пријавили свој боравак у Сребреници, како би могли гласати на локалним изборима.

Зукорлић је после гласања рекао да је данас обавио своју „грађанску дужност” и гласао као грађанин Босне и Херцеговине и Сребренице.

„Пажња према Сребреници не би се смела задржати на нивоу 11. јула и Поточара”, рекао је Зукорлић, додавши да Сребреница заслужује и животну афирмацију у привредном, културном и сваком другом цивилизацијском смислу.

Он је казао да ће наставити да позива све важне међународне институције да се Сребреница прогласи за „престолницу моралне савести света”.

„То Сребреница заслужује, то заслужују Бошњаци. Савремена људска цивилизација мора то учинити уколико жели остати доследна поруци и ставу да се геноцид више никад и нигђе не сме поновити”, рекао је муфтија.

Бирачко место у Културном центру у Сребреници било је данас привремено затворено због неусаглашености чланова бирачког одбора са ОИК-ом, што је изазвало пометњу међу бирачима.

У Сребреници, у којој живи између пет и шест хиљада грађана, у бирачке спискове је уписано 14.090 грађана.

Из Општинске изборне комисије су најавили да ће на том бирачком месту гласање бити продужено за онолико времена колико је оно било затворено и за колико се јутрос каснило приликом отварања.

Централна изборна комисија саопштила је да је, према добијеним информацијама, до 11 сати у Сребреници гласало нешто више од два одсто, што се сматра нереалним.

 

(Танјуг)