Прочитај ми чланак

Едита Тахири: Споразум о ИБМ је завршена ствар, разматраћемо питање “Прешевске долине“

0

„Заменица шиптарског премијера“ и шефица делегације Приштине у досадашњим разговорима с Београдом Едита Тахири је изјавила да је „Споразум о интегрисаном управљању границама/прелазима“ (ИБМ) завршена ствар и да остаје једино да се он примени.

Како преноси портал „Прешева јоне“, Тахири је рекла да на састанку који је у среду заказан у Бриселу неће бити речи о његовом садржају, већ ће то бити први састанак експертских група о спровођењу споразума.

„У Бриселу ће се сусрести две групе стручњака, и то је први састанак таквог карактера који се односи на интегрисано управљање. Ми ћемо са наше стране учествовати са групом стручњака који имају искуства у овим питањима, која су надлежност `Министарства унутрашњих послова` Косова. То су представници `полиције`, `царина` и `агенција за контролу исхране`“, казала је Тахири.

Она је рекла да нису тачне изјаве шефа српске делегације Дејана Павићевића да ће се током тог сусрета у Бриселу разговарати о „неким нерешеним питањима“.

„Та питања су решена, постигнут је споразум и сада га треба спровести. Зато ја демантујем Павићевића који или није упознат са процесом дијалога и постигнутим споразумима, или је од некога упућен да тако говори. Споразум о којем је реч је завршен, финализован је и остаје само да се примени“, казала је она.

Тахири је истакла да је српска страна неколико пута игнорисала споразуме или их остављала по страни, иако их је потписала, и окривила је Србију за одлагање примене споразума ИБМ. Осврнувши се на, како је рекла, „проблем Прешевске долине“, она је рекла да (не)укључивање тог проблема у разговоре зависи од нивоа и карактера разговора.

„Ако се говори о мањинама, без сумње ће се и питање Прешевске долине разматрати. Ту нема дискусије, јер се не може разговарати о једној, а да игноришеш другу мањину“, казала је Тахири.

 

(Танјуг)