Прочитај ми чланак

Глас Русије: Република Српска „Јужним током“ јача своју геополитичку позицију

0

Меморандум који су током одржавања 11. Међународног инвестиционог форума у Сочију потписали председник Републике Српске Милорад Додик и челни човек Гаспрома Алексеј Милер, предвиђа изградњу крака гасовода Јужни ток кроз Републику Српску, стварање раширене гасне мреже на њеној територији, као и изградњу две гасне електране у Српској. Потписивање тог документа представља највећи догађај године, деценије, а неки стручњаци га називају и највећим догађајем 21. века за Републику Српску, у смислу огромног економског значаја.

 Дакле, погледајмо у чему ће се састојати позитиван утицај тог мегапројекта на привредно стање у Републици Српској.

 Као што је познато, гасовод под називом „Јужни ток“, чија изградња почиње за неколико месеци, то јест до краја 2012. године, имаће полазну тачку у Русији, на обали Црног мора, а затим ће се простирати испод морске површине, да би потом преко Балканског полуострва спроводио гас до западноевропских потрошача, при чему ће његова дужина износити око 3.600 километара, а укупни капацитет ће му бити 63 милијарде кубних метара гаса.

 Од магистралног цевовода у Србији, одвајаће се крак за Републику Српску, који ће се протезати од Бијељине на истоку, преко Посавине, до Новог Града на западу. Република Српска ће у тај пројекат уложити око 100 милиона евра, а у почетку ће се годишње дистрибуисати 250 милиона кубика гаса, а након комплетне изградње мреже готово 2 милијарде кубика гаса годишње. Нарочито је важна и чињеница да у случају потребе поменути крак гасовода у сваком тренутку може да буде и транзитни, чиме би се још више повећао његов значај.

 Суштинска важност изградње крака гасовода кроз Српску је у томе што он решава енергетску стабилност и ствара предуслове за побољшање животног стандарда. Завршетком тог пројекта и подизањем нових гасних електрана, оправдано се сматра да ће Република Српска постати један од водећих произвођача електричне енергије у окружењу. Такође, по речима највиших републичких званичника, прикључење на „Јужни ток“ представља најјачи адут за будући развој, зато што ће се пратеће инвестиције мерити у милијардама. По оценама привредних стручњака, видљиви економски ефекти ће бити остварени на рачун тога, што ће производни капацитети у процесу производње моћи да користе гас, а од великог значаја ће бити и упошљавање домаће грађевинске оперативе на припреми терена и полагању цевовода у дужини од неколико стотина километара.

 Што се тиче обезбеђивања финансијских средстава за такав огромни подухват, влада мишљење да ће заједничка фирма без проблема обезбедити кредите и привући страни капитал, а рачуна се и на подршку Гаспром банке, која својим средствима финансира пројекте матичне компаније Гаспром.

 И руски председник Путин је са своје стране подржао изградњу крака гасовода кроз Републику Српску, као и друге пројекте који се тичу инвестирања руских компанија у привреду Српске, а то се првенствено односи на нафтни сектор.

 По Додиковим речима, овде се не ради само о економском, него и о цивилизацијском мегапројекту будућности, који ће Републици Српској донети додатну енергетску стабилност и омогућити њен развој. Међутим, важност тог пројекта се не завршава само на економском аспекту, већ постоји и још један битан аспект «Јужног тока», а то је – да ће са његовом реализацијом бити промењена геополитичка и безбедносна позиција Српске.

 У сваком случају, недавним потписивањем Меморандума, Република Српска се прикључила пројекту који јој омогућава низ предности, које ће по општем мишљењу, резултирати осетним јачањем њене привреде у блиској будућности после 2015. године.

 Ратко Паић

 

(Глас Русије)