Прочитај ми чланак

Турски тајкун албанског порекла на „Бус плус“ картицама зарадио милионе евра

0

bus-plus(Новости, Србин.инфо)
Систем „Бус Плус“ за непуне две године функционисања у престоници инкасирао велики новац, само на изради картица око 4,3 милиона евра.

Нa рачун фирме „Апекс“, која је задужена за наплату и контролу карата, као и праћење возила јавног градског превоза у Београду, сваког месеца слије се део од продаје допуна, али издвојен из буџета града. Осим овог прихода, приватни конзорцијум по уговору има „чисту“ зараду од продаје пластичних и папирних картица. И од увођења система само на изради картица зарадили су око 4,3 милиона евра.

СТИЖЕ НОВАЦ И ОД РЕКЛАМА

У уговору којим је регулисано успостављање система за наплату карата, у члану 39. наводи се да карте за вожњу персонализоване и неперсонализоване и информациони панои на стајалишту могу да се користе за рекламирање трећег лица уз претходну сагласност Града Београда и у складу са законом. А „Апекс“ склапа уговор у своје име и у своју корист.

Приход од продаје карата у интегрисаном тарифном систему дели се превозницима на основу њиховог учешћа у транспортном раду на месечном нивоу. Тако ГСП учествује са око 62 одсто, док остали, приватни превозници и „Ласта“ учествују са око 38 одсто. „Апексу“ се износ исплаћује из буџета града, а у вредности 8,53 одсто од прихода од продаје карата умањене за трошак ангажовања контроле.

Према уговору склопљеном са српско-турским конзорцијумом, финансијска средства остварена по основу једнокартне накнаде за израду бесконтактне смарт карте у целости задржава „Апекс“.

Подаци Дирекције за јавни превоз говоре да је од почетка издавања картица крајем августа 2011. до маја ове године, укупно издато 886.559 персонализованих картица. Када се ова бројка помножи са 250 динара, колико суграђане кошта њена израда, зарада износи 221.639.750 динара.

– За скоро две године продато је 644.119 пластичних неперсонализованих картица, а укупно је било 10.112.716 допуна – кажу у Дирекцији. – Скоро три пута више је продато папирних картица – 2.702.315, на којима је било 6.242.152 допуна.

Папирне картица продају се по цени од 40 динара, што значи да су оне „Апексу“ за 21 месец донеле више од 108 милиона динара. А с обзиром на то да је у мају, дневно, у просеку продато 375 неперсонализованих пластичних картица и 3.832 папирне, рачуница каже да ова фирма само од израде картица има месечни прилив од 65.830 евра.

Само ради подсећања, коме дајемо, преко Бус плус картице, свакодневно новац:
Ко стоји иза Кенткарт Глобала – фирме која је основала српску фирму Apex Solutions Technology d.o.o. чији је заступник Вељко Влаховић, менаџер Бус плус-а?

Оснивач и главни извршни директор Kentkart Globalа  је турски држављанин, албанског порекла, тихи донатор шиптарских сециониста за време рата 1999године,  Ахмет Емир Басмачи (Ahmet Emir Basmaci).

Bus plus

Он је то исто и за фирме Basmaci Construction и Basel Electronics које послују у оквиру групације Basmaci Group.

Ахмет Емир Басмачи је ожењен и има двоје деце. Завршио „Аустријску средњу школу Светог Ђорђа“ у Истанбулу и Босфорски универзитет где је 1983. добио диплому „бизнис администрација“. До мастерса у истој области дошао је на Истанбулском универзитету 1987. године.

Члан је цариградског Ротари клуба.

Фирма Кенкарт Глобал је, иначе, сличне пројекте одрадила у Скопљу, Призрену, Алепу (Сирија), градићу Tczew (Пољска, Померанија), Аману (Јордан) и Дохи (Катар).