Прочитај ми чланак

НАЈВЕЋА научна и техничка открића 2015. године

0

Година 2015. је била пуна иновација у науци и технологији. Од открића воде на другој планети до развитка суперантибиотика, живот је постао врло интересантан прошле године што доноси наду да ће ствари бити још боље 2016. На списку испод налази се 10 најбољих иновација и открића у години која је иза нас.

mars voda

Вода на Марсу

НАСА открила воду на Марсу

Ово може бити једно од највећих открића у НАСА-иној потрази за ванземаљским животом. Докази сугеришу постојање слане воде на Марсу. Количина соли у води одређује да ли може да подржи настанак живота или не. Тренутно није познато да ли вода може подржати облик живота какав ми знамо.

hadron
Велики Хадронов тунел

Велики Хадронов тунел поново је у акцији у лабораторији ЦЕРНА-а након што је знатно побољшан откако је последњи пут покренут 2012. Овај тунел може да доведе до открића које би изменило књиге о физици честица.

lifi

Нова “Li-Fi” технологија је 100 пута бржа од Wi-Fi

Нова технологија названа Li-Fi (лигхт фиделитy – тачност светлости) обећава 100 пута бржу конекцију од садашњег вај-фаја. Према проналазачима, нова алтернативна технологија преноси податке користећи видљиву светлосну комуникацију, која може достићи брзине до 1 Гбпс, што је 100 пута брже од вај-фаја.

okean

Пројекат чишћења океана

Иако је започет 2013, пројекат “Чишћење океана” почео је са тестирањима у октобру ове године. Идеја је једноставна: платформа са плутајућим рукама би користила океанске природне струје да пресретне и сакупи смеће у океану. Како би сачували морски свет, ове справе се користе уместо мрежа.

solarni put

Соларни пут је много продуктивнији него што је очекивано

Први соларни пут у свету, 70 метара дуга бициклистичка стаза, која се протеже између два предграђа Амстердама, је произвела више енергије него што је планирано – више од 3000 киловат часа енергије, прецизније, што је довољно за једногодишње снабдевање струјом малог домаћинства. Такође је два пута боља у смислу очувања природе јер се не користе моторна возила већ бицикле.

antibiotik

Научници открили нови антибиотик који спречава отпор бактерије

Група истраживача је развила нови супер антибиотик који уништава бактерију не дозвољавајући јој да развије одбрамбени систем. Такође је ефективан против патогена који су развили отпорност на неке друге лекове.

dwave

Гуглов и Насин квантни компјутер је 100 милиона пута бржи од нормалног PC-ја

Инжењери у Гуглу и Наси објавили су да су тестирања D-WAVE 2X, квантног компјутера кога су сами развили, показали да је 100 милиона пута бржи од обичног компјутера. Импресиван рекорд је постигнут на тесту у коме је D-WAVE 2X добио оптимизациони проблем и нашао решење много брже од конвенционалних рачунара.

sundjeri za rane

Сунђери спасавају многе животе тако што брзо и лако лече ратне ране

Ова технологија, коју је развио РевМедx, користи мале сунђере да заустваи проток крви. Једном када се стави на рањено место, она нарасте за 15 секунди довољно да потпуно попуни рану. Што је још важније, сунђер врши довољан притисак да би рана остала затворена. Не захтева додатан притисак за разлику од газе, којом се сада третирају ране.

obnovljiva raketa

SpaceX пише историју стварањем обновљиве ракете

Отвара се могућност да SpaceX значајно смањи трошкове космичке мисије тако што би могли да поново користе већ употребљену ракету. То би свемирски туризам и пут на Марс учинило могућим. До тада, након сваког лансирања ракета, неопходно је правити конструкцију потпуно нове ракете.

teleportovanje kvantuma

Научници постигли нови квантни телепортски рекорд

Квантна телепортација је процес у коме се квантне информације шаљу са одашиљача до пријемника а упркос имену то није вид транспорта већ комуникација. Слање порука преко ове технологије би било захтевно јер опрема мора бити перфектно подешена да би се сигнал исправно примио. Међутим, научници су недавно успели да постигну велики подвиг у области квантне телепортације. Успели су да телепортују информацију из фотона дуж оптичког кабла дугог 101 километар.

Упутница

http://interestingengineering.com/

(Србин.инфо превод Маја Орлић)