Прочитај ми чланак

Трагедија у Бањалуци: Језиво откриће након смрти бебе (ВИДЕО)

0

Зовем из Клиничког центра да вас обавестим да је ваше дете јутрос преминуло. Тако је гласила вест коју је Милош Купрешанин примио 8. септембра 2018. године док је био на путу за УКЦ Републике Српске у Бањалуци са намером да супрузи Александри, која се тек породила, однесе лекове.

Александра је у осмом месецу трудноће родила девојчицу Сару за коју су доктори и сестре рекли да је проплакала и да је жива.

– Два дана након тога саопштавају им да је беба умрла – наводи у документарном филму „Где је Сара“ Центар за истраживачко новинарство.

Девојчицу, како тврде родитељи, сахрањују наводно без питања и њихове сагласности. Милош и Александра од тада су у потрази за њеним посмртним остацима који, како су рекли, нису пронађени на месту где је речено да је беба сахрањена.

„ТРУДНОЋА ЈЕ БИЛА УРЕДНА, А ОНДА…“

Прича почиње кад Александра у 7. месецу трудноће одлази на редовну контролу код свог гинеколога који установљава да има вишак плодове воде. Упућује је на УКЦ РС да обави експертни ултразвук. Докторка јој потом, како тврди Александра, саопштава да хитно мора у Београд јер њихови доктори „неће то да раде“ не објашњавајући на шта мисли.

– Током ноћи буде ме и поново раде ЦТГ да би 6. септембра рекли да сам добила контракције и да треба хитно да идем на царски рез. Кад је то завршено нисам чула дете да плаче. Видела сам само бабицу да излази на врата са дететом у наручју. Други део екипе зашива рану и појављује се доктор који говори: „Александра, честитам, добили сте девојчицу. Тешка је 1,9 кг, дуга 45 центиметара. Проплакала је, продисала је. Ставили смо је у инкубатор. Све је у реду“ – испричала је Александра.

Да је Сара рођена жива, доктори и сестре саопштили су и њеном оцу, али и Александриним родитељима који су све време чекали у ходнику. Драго Благојевић, Александрин отац, касније је успео и да види девојчицу.

„БИЛА ЈЕ ТАМНОПУТА КАО АЛЕКСАНДРА“

– Имала је косицу три центиметра. Тамнопута као Александра – присећа се Драго.

Међутим, већ 7. септембра, докторка родитељима, како тврде, саопштава да су се десиле „одређене компликације“ и да би дете требало у Београд јер Сари недостаје део пробавног тракта…

Касније је родитељима на УКЦ речено да је Сара 11. септембра одвезена и сахрањена на Новом гробљу у Бањалуци.

ПРОНАШЛИ САМО ФЛАШУ ОД КОКА-КОЛЕ У ГРОБУ!

– Мртви хладни су узели нечију својину, ради се о детету, а онда сахранили као НН лице – шокантно је сазнање до кога је дошао отац.

А онда следи нови ужасан заплет. На Новом гробљу им је речено да њихова беба није тамо него на Побрђу у Бањалуци. Тражили су и добили одобрење за ексхумацију.

Тамо где је наводно сахрањена мала Сара, како тврде родитељи, пронашли су само празну пластичну флашу од кока-коле и медицинску рукавицу! Потом су ископали и гроб поред, али ДНК остаци нису били Сарини. Уследио је одлазак у полицију и тужилаштво које, међутим, није сматрало да треба да покрене истрагу због смрти бебе.

Сарина мајка Александра Благојевић и отац Милош Купрешанин годинама безуспешно траже гроб свог детета, а последњих годину дана су им се у потрази придружили новинари Центра за истраживачко новинарство. Камере су пратиле Александрину и Милошеву борбу са препрекама система, али ни уз новинарску подршку нису успели да отворе сва затворена врата предузећа, установа и институција које су биле повезане са њиховом трагедијом.

Генерални директор УКЦ Владо Ђајић одбио је да са новинарима ЦИН разговара на ову тему.