Прочитај ми чланак

ХРВАТИ МРЦВАРЕ КАПЕТАНА ДРАГАНА: Држе га пет месеци у самици без оптужнице

0

капетан Драган Васиљевић

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, већ пет месеци налази се у самици сплитског затвора „Билице“, забрањен му је сваки контакт са спољним светом, а да притом никаква оптужница против њега још није подигнута!

Васиљковић је из Аустралије, чији је држављанин, Хрватској изручен још 9. јула, а иако је истрага хрватског тужилаштва почела пре више од десет година, његов случај се, веровали или не, још налази у предистражној фази! Усташки режим из Загреба је, подсетимо, још новембра 2005. од Аустралије захтевао екстрадицију.

Капетана Драгана због наводних ратних злочина почињених 1991. и 1992. у Книну. Хрвати годинама тврде да имају чврсте доказе да је Кеп крив за ратне злочине, али сада се испоставља да тих доказа напросто нема!
Без посета

Према речима адвокатице Слађане Чанковић која заступа Васиљковића, у најмању руку је зачуђујуће да Васиљковић ни после десет година истраге званично није оптужен.

„Најупечатљивије је то што је случај и даље у истражној фази. Невероватно је да за десет година тужилаштво није прикупило доказе и да их тек сада прикупља. Ако тих доказа уопште и има…“, каже Чанковићева. Она преноси да Капетан Драган „чврсто и храбро подноси затвор“:

„Васиљковић не приговара на услове заробљеништва. Све подноси стоички. Супруга му уплаћује новац за кантину и штампу, али још му није долазила у посету. Дуг је, напоран и скуп пут из Аустралије до Хрватске. Осим тога, Васиљковић је од момента уласка у затвор потпуно одвојен од других затвореника. Чак и у шетњу иде сам… Званичан разлог за то је његова безбедност“, подвлачи Слађана Чанковић.

Директор „Веритаса“ Саво Штрбац нема дилему да Хрвати заправо желе да потпуно униште Васиљковића и да зато намерно одуговлаче с подизањем оптужнице.

„Не видим шта би могао да буде други разлог јер су имали десет година да спреме оптужницу. Што је још горе, они ништа у истрази не раде ни сад кад је изручен! Као да намерно чекају да истекне законски рок од годину дана, колико могу неког да држе у притвору без оптужнице, па тек онда да нешто ураде… То је страшно!“, наглашава Штрбац, уз опаску да ово нехумано понашање можда показује и да Хрвати немају доказе.

И председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта сматра да ће се процес развлачити „до крајњих граница“.

„Верујем да Хрвати немају доказе, али на овом случају прикупљају политичке поене. Србија би требало да инсистира да се омогући суђење у Београду, да се не чека толико с оптужницом и да се ангажује најбоља одбрана. Капетан Драган је био професионалац. Да је у његовом поступању било елемената кривичног дела, Хаг би сигурно покренуо истрагу против њега“, закључује Линта.

Извор: Информер