Прочитај ми чланак

Научите џудо са Владимиром Путином!

0

Председник Русије, Владимир Путин је, као што је познато јавности, страствени вежбач џудоа и носилац црног појаса 6.дан.
Оно што је мањем броју људи познато јесте, да је Владимир Путин, џудо почео да вежба са 14 година, да је својевремно освојио треће место у у категорији јуниора тадашњег СССР-а, као и то да је био сениорски првак Москве у овој борилачкој вештини.

Пре пар година, Путин је посетио чувени Кодокан, својеврсни храм џудоа, где је са познатим инструктором ове џудо институције Мукаием, демонстрирао своју вештину. После демонстрације Мукаи је изјавио да је техника Владимира Путина веома добра.

Такође, Путин је један од аутора књиге едукативног карактера “Научите џудо са Владимиром Путином“.  У књизи, Путин, Шестаков и Левицки на јасан начин пишу о историји, филозофији и техници џудоа. Књига указује на главне проблеме теорије и методологије обуке спортиста, корисна је како за искусне практиканте, тако и за оне који тек почињу вежбање ове борилачке вештине. Уз то у књизи су дате основе борбеног самбоа (боевое самбо), борилачке вештине настале у бившем Совјетском савезу двадесетих година прошлог века, спајањем традиционалних народних вештина са џудом и џиу-џицом.

 Мајсторство у вештинама као што су џудо и Самбо биле су стандард за све припаднике НКВД-а, а касније и КГБ-а.  Самбо се потврдио и у ултимет фајту, где се показало да се самбо-борци тешко могу победити. Светски првак у ултимет фајту за 2005. годину био је самбо-борац Фјодор Јемаљаненко.

 

Сава Владиславић