Прочитај ми чланак

Загреб: Одржана миса за Анту Павелића

0

ante-pavelic-misa-katolicka-crkva-zagreb-1328585176-63514

ЗАГРЕБ – У центру Загреба данас је дошло до физичког обрачуна профашиста и припадника Иницијативе против фашизма који су протестовали против мисе задушнице организоване за усташког поглавника Анту Павелића.

Та Иницијатива је уочи мисе која се одржавала у базилици Срца Исусова организовала протест против рехабилитације Павелићевог лика и дела, пренео је Н1.

Уочи почетка мисе и протеста испред базилике, према речима Марка Милошевића из Радничког фронта, који је један од организатора протеста, дошло је до физичког сукоба групе антифашиста и профашиста, само стотинак метара од места протеста.

“На неколико стотина метара одавде напала нас је група од 10-15 фашиста и покушала да дође до слабијих делова наше поворке. Измењене су шаке и ударци. Гађали су нас металним кантама за смеће. Нису очекивали организованији отпор. Након размене удараца повукли су се главом без обзира“, рекао је Милошевић.

Испред базилике се уочи почетка мисе окупило неколико десетина антифашиста, који су узвикивали пароле попут “Усташе и четници, заједно сте бежали“, док су су им приликом уласка у цркву неки одговарали нацистичким салутирањем и узвицима „Зиг хајл“ и окупљене демонстранте називали Србима, певајући усташке песме.

У базилици Срца Исусова се већ годинама одржава миса за усташког на дан његове смрти, а тек последњих неколико година грађани су почели да реагују демонстрацијама против рехабилитације његовог лика и дела и продаје календара и осталих производа са усташким симболима, наводи Н1.

(Танјуг)