Студија потврдила стереотип: Какви су људи који возе премијум аутомобиле

0

Најновије истраживање показује да луксузни аутомобили привлаче два потпуно различита типа људи. Први тип возача премијум возила вероватно вас неће изненадити, али други можда и хоће.

Према подацима недавно спроведеног истраживања, постоје две врсте људи који преферирају луксузне аутомобиле, пише news.com.au.

Foto: Wikipedia/M 93

До тог закључка је дошао Јан-Ерик Лонквист, професор друштвене психологије са Универзитета у Хелсинкију. Идеју за ову студију добио је посматрајући антисоцијално понашање у саобраћају.

Према његовим речима, скупоцене аутомобиле возе бахате особе.

„Приметио сам да на црвено светло не стају најчешће возачи брзих немачких аутомобила. Они се такође не заустављају пешацима и, генерално, немарни су у саобраћају“, тврди Лонквист.

Његов тим стручњака испитао је скоро 1.900 возача, од тога какви аутомобили им најбоље одговарају и какав је њихов материјални статус, до карактерних особина и других друштвених одлика.

Судећи према овој студији, мушкарци који су егоисти, тврдоглави, безосећајни, склони расправљању и тешки за договор, у највећем броју случајева возили су скупоцене аутомобиле марке Ауди, BMW и Мерцедес.

„Ове карактерне особине објашњавају потребу за скупоценим стварима, а такође указују и на разлоге због којих су овакви појединци склони кршењу правила у вожњи“, каже Лонквист.

Дакле, према закључку анкете, особе које отежано ступају у комуникацију и имају потешкоће у сарадњи са другима, склоније су куповини веома скупих аутомобила.

„Реч је о особама које себе сматрају надмоћнијима па то морају да покажу и другима“, тврди Лонквистов тим.

Интересантно је да је веза између антисоцијалног понашања и љубави према луксузним возилима коју су они запазили присутна искључиво код мушкарца, не и код жена.

Осим бахатих појединаца, истраживање је открило још једну врсту људи са склоностима према овој врсти аутомобила.

Како се показало, особе оба пола које су савесне, амбициозне, поуздане, добро организоване и вредне поштовања, такође воле скупоцене аутомобиле.

„У овом случају реч је о важности коју ови појединци придају квалитету. Возећи аутомобиле који су поуздани, они шаљу поруку да су и сами такви“, сматра Лонквист, истичући да је већ уочљив престиж који се придаје вожњи електричних аутомобила, док теренци због својих издувних гасова више нису толико примамљиви.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!