Прочитај ми чланак

ШЕФОВАО ХРКАЛОВИЋЕВОЈ Ко је батинаш с протеста који је аванзовао у САЈ

0

Иван Ристић, некадашња десна рука Небојше Стефановића, недавно је пребачен на место координатора Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), а он је широј српској јавности постао познат након што су га представници опозиције означили као шефа полицајаца у цивилу, који су током јулских протеста хапсили и премлаћивали грађане.

Ристићево последње радно место било је на месту шефа полиције у Пироту, а пре ове смене прославио се као помоћник Владимира Ребића. Како сазнајемо, Ристић, који је и раније био припадник Специјалних антитероистичких јединица (САЈ), својевремено је обезбеђивао стране дипломате, а потом и Небојшу Стефановића док је он био председник Скупштине.

Ivan Ristić Foto: Rts/Printscreen

Према незваничним сазнањима Нова.рс, Ристић је својевремено обезбеђивао и резиденцију бившег америчког амбасадора у Србији, Вилијама Монтгомерија. Реч је о периоду од 2002. до 2004. године.

У обезбеђењу се нашао јер није могао да прође физички тест.

Наиме, Ристић је својевремено био један од најближих људи Небојше Стефановића, тачније његов човек од поверења. Био је први шеф његовог кабинета и тадашњи шеф некадашње државне секретарке МУП Дијане Хркаловић, која је у то време била његов заменик.

Није се искомпромитовао у ЈСО

Ристић се након тога нашао на месту првог помоћника директора полиције Владимира Ребића, а са те позиције је крајем августа прошле године прекомандован у ПУ Пирот, на место начелника.

О њему је недељник „Време“ својевремено писао, наводећи да искусни полицајци кажу да је он био стварни директор полиције „јер је био директни експонент министра др Небојше Стефановића“.

Балканска истраживачка мрежа (БИРН) објавила је крајем 2019. године да је Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Србије, у мају 2019. године посетио италијанску фабрику оружја „Берета“ као један од тројице представника фирме ГИМ, а да је делегацију МУП-а предводио управо Иван Ристић.

И током раније каријере, Ристић је био на високим позицијама у МУП-у.

Био је у последњој генерацији регрута Јединице за специјалне операције (ЈСО), а потом је пребачен у САЈ јер се није искомпромитовао у Јединици.

Подсетимо, шира јавност је за Ристићево име чула први пут након јулских протеста, када је лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас њега означио као особу која је командовала полицајцима у цивилу који су приводили и премлаћивали грађане.

На многобројним фотографија које су након јулских протеста освануле на друштвеним мрежама, видела се на делу полицајска бруталност И прекомерна употреба силе, а на сликама које је опозиција показала, издвојио се управо Ристићев лик.