Прочитај ми чланак

САЈ за викенд упао у просторије опозиције у Скупштини: Претресали су нас до…

0

Потпредседница Странке слободе и правде (ССП) и носитељка листе "Србија против насиља" Мариника Тепић изјавила је за Н1 да је, уочи сутрашње конститутивне седнице Скупштине Србије, јако забринута да ли ће Специјална антитерористичка јединица (САЈ) нешто подметнути у просторије чланица те опозиционе коалиције.

Тепић је у емисији „Иза вести“ ТВ Н1 рекла да је од више колега из посланичког клуба добила потврду да је током викенда стигла дојава о бомби у Скупштини Србије, и да је након тога САЈ ушао у простоји парламента и претресао људе.

„Колегиница која ради са мном је потврдила јутрос да су је претресали малтене до изувања. Јако сам забринута да ли ће САЈ подметнути нешто у наше просторије. Данима се на Пинку оптужујемо за прављење хаоса, како ми желимо да бацамо сузавце…“, рекла је Тепић.

Нагласила је да не зна ни како изгледа сузавац, нити како је могуће унети тако нешто у парламент, а камоли бомбу.

„Током викенда иде бомба, САЈ улази и претреса људе. Основано сам забринута шта су радили у нашим просторијама, шта ће се догодоти сутра“, казала је Тепић.

Потпредседница ССП-а оштро је одбацила оцене да опозиција учествовањем у конститутивној седници парламента даје легитимитет изборној крађи, и нагласила да је та институција потврдом две трећине мандата већ формирана.

„Ми сутра не гласамо за потврду наших мандата, они су додељени. Питање давања легитимитета значи да у нечему учествујете, ви не учествујете зато што то не постоји. Ми желимо да учествујемо у тачки која је избор председника, када постоји расправа. Ми желимо да будемо тамо да бисмо имали могућност да кажемо да је спроведена изборна крађа, да домаће институције на то ћуте, зашто се боримо мимо институција, шта ћемо радити са колегама из Европског парламента, зашто нам је потребна подршка грађана, зашто је потребна промена изборних услова“, објаснила је.

Говорећи о одлуци ДС-а да њени посланици сутра не буду у скупштинској сали, Тепић је рекла да су у коалицији „Србија против насиља“ јединствену у ставу да се треба борити кроз парламент, али да су демократе мишљења да сутра не треба физички да буду присутни у сали.

„Али смо сви: и из Народног покрета, и из странке Срце, и из Зелено-левог фронта, и из Покрета слободних грађана, и наравно ми из ССП-а били јединствени или већински у томе да треба ући и рећи да су избори покрадени“, рекла је Тепић и додала да оно о чему представници опозиције говоре на Н1 и Новој може да чује тек трећина Србије, а у парламенту их чују сви.

„На РТС-у сте чули да се ми бунимо што смо незадовољни резултатима, што није тачно, ми се бунимо против изборне крађе“, поручила је Тепић.

Тепић је рекла да опозиција, међутим, неће учествовати у раду скупштинских одбора.

„Вучић претворио парламент у политичку депонију“

Мариника Тепић ће се, уз Павла Грбовића и Радомира Лазовића, у четвртак обратити посланицима Европског парламента који би требало да усвоје резолуцију о изборима у Србији.

Рекла је и да европосланици сада могу да биде како, нажалост, излгеда српски парламент и да су, како је рекла, коначно, након много година, суочени са местом где се генеришу насиље, говор мржње, претње и прогон политичких неистомишљеника.

„Парламент у Србији је апсолутно девалвиран, као политичка депонија. Вучић се потрудио да и њега поптуно девалвира да би само он имао на значају“, оценила је Тепић.

Изразила је наду да ће се у резолуцији Европског парламента наћи и захтев за међународном истрагом о изборима у Србији.

„Ми смо инсистирали на истрази, анализи, на нечему што би претпостављало ревизију изборног процеса, не зато да би се рекло Мариника је у праву, већ да би се просто поставила дијагноза и терапија након тога, а очекујемо да то буде промена изборних услова“, навела је Тепић.

„Вучић никада није испитан о отвореним претњама Ћурувији“

Коментаришучи ослобађајућу пресуду Апелационог суда у процесу за убиство новинара Славка Ћурувије, Тепић је поновила да је „Ћурувија убијен у време Александра Вучића, када му је он претио, а да су окривљени за његово убиство, након две осуђујуће пресуде, ослобођени у време када Александар Вучић влада“.

Подсетила је и да Вучић никада није испитан о отвореним и јавним претњама које је деведесетих упутио Ћурувији.

Оценила је и да се о ослобађајућој пресуди оптуженима за убиство Ћурувије ћутало десет месеци, јер је режим проценио да би за њих био велики ризик да се то одмах пустило у јавност.

„Ви имате потпуну девастацију друштва, система, државе, и маркетинга Александра Вучића на туђој смрти, на трагедији, људској боли свих породица – и породица Славка Ћурувије, и убијене деце у ‘Рибникару’, Малом Орашју и Дубони. Вичић је изградио маркетиншки потез када је рекао: ‘Открићемо убице Славка Ћурувије.’ Да ће чак поднети оставку ако не буду откривени, и на крају је све маркетинг“, констатовала је Тепић.

Подсетила је да ССП већ годинама указује да су врх тужилаштва и полиције саучесници у „непочинствима ове власти“.

„Који не реагују на чињенице, еклатантне доказе о кривичним делима. Дозволите само да подсетим, Бранимир Несторовић са својом листом излази после избора и каже да је људима са његове листе нуђен новац, шест цифара, и нико га не позове да га пита о томе, као што нико није позвао Вучића да га пита о отвореним, јавним претњама Славку Ћурувији. Као што сам написала, осветио му се, круг је сада затворен, на моју велику жалост“, рекла је Тепић.