Прочитај ми чланак

Пресуда Ђоковићу показна вежба шта нас чека у будућем тоталитаризму глобалиста

0

Чињеница да данашња демократија осећа да мора да се брани санкционисањем деликта мишљења (дакле, чак не вербалног деликта!) не сугерише да таква демократија има светлу будућност

Одлука о Ђоковићевој депортацији из Аустралије, упркос томе што по признању владе те земље он због прележаног ковида не представља здравствени ризик, имаће далекосежне последице. До ње је дошло због наводне опасности да он самим својим присуством у Аустралији подстакне антиваксерско расположење. Чиме? Тиме што је својим невакцинисањем сугерисао (иако то није јавно рекао) да је његов став према вакцинацији негативан.

Другим речима, Ђоковић није учинио ништа противзаконито, већ је кажњен због тога што постоје основане сумње да има одређено – мишљење.

Тај „злочин“ био је некада, с ове стране гвоздене завесе, познат као „деликт мишљења“. Чињеница да данашња демократија осећа да мора да се брани санкционисањем деликта мишљења (дакле, чак не вербалног деликта!) не сугерише да таква демократија има светлу будућност.


Немам ни мало симпатија према Ђоковићевом понашању у овом случају. Од тврдоглавог одбијања једне цивилизацијске тековине каква је вакцинација, до неодговорности показане према људима око себе у доба ове глобалне пошасти, тражења специјалног статуса за своју персону (што га је већ удаљило од већине тенисера на туру), па до пропуштања шансе да се покаже као позитиван узор збуњеном народу, он је низом чинова демонстрирао скромну друштвену свест, одговорност, па и образовање (боље да у том контексту и не помињем његов доживљај „босанских пирамида“ и друге окултне идеје које заступа).

Али тај човек није прекршио ни један закон, и док је тако, свако коме је демократија на срцу мора да стане иза његовог права на испољавање става, мишљења и слободе избора! Због тога мислим да је одлука аустралијских власти црн дан за светску демократију и најава прилично суморних дана када је у питању глобални амбијент у коме ће се живети у деценијама које долазе.