ПРЕДСТАВНИЦИ ПРОТЕСТА: Велики притисци на аутопревознике да не довозе људе у Бгд

0

Представници опозиције свој најмасовнији протест до сада најављују за 13. април у Београду. Организатори уверавају да ће скуп протећи мирно, али тврде и да их власт саботира. Кажу да се врши притисак на аутопревознике да не изнајмљују аутобусе за организоване доласке у Београд.

Министар полиције Небојша Стефановић одговара да никаквих притисака нема. Такође, не очекује инциденте због чега је, каже, и забрањена најављена акција власника Пинка Жељка Митровића.

Музички наступ Дј Жекса, учесници протеста „Један од пет милиона“ у суботу неће слушати. Иако је власник телевизије Пинк најавио да је увелико припремио музичку листу и наступ уз две балетске групе, полиција га је у томе спречила. Министар Небојша Стефановић за Н1 тврди да држава неће дозволити инциденте на београдским улицама, те је због тога, како каже, одлучено да се најављени скуп Жељка Митровића забрани.

„Без обзира шта је намера – да ли је намера позитивна, да ли је намера пуштање музике, шта год да је намера да би таква врста појаве иритирала неке људе који не мисле на сличан начин или који би то доживели као провокацију и да потенцијално дизање тензија не иде никоме у прилог због тога смо забранили тај скуп“, казао је Стефановић.

Организатори протеста одговарају да је полиција на провокације ДЈ Жекса требало да реагује и раније, када је, кажу, више сати са стадионског озвучења пуштао музику у близини болнице и породилишта. Поручују да на могуће провокације неће наседати и да ће протест протећи као и сваки до сада – мирно и без насиља.

„То ће бити један миран митинг где ћемо послати јасну поруку да нас има и да смо против овог система и да се боримо сви заједно, сви на једном месту као један за слободне медије, за слободну земљу и за слободне изборе“, изјавио је Срђан Марковић, један од организатора протеста „1 од 5 милиона“.

Да ли ће сви они који су из унутрашњости наумили да 13. априла дођу у Београд у томе и успети? Организатори протеста тврде да имају сазнања, да ће полиција тог дана у свим српским градовима спроводити техничку контролу аутомобила и аутобуса.

„Што је један вид притиска на људе да их заплаше и да их извуку да не стигну до Београда, такође што се тиче самих предузећа приватних превозника, њима не прете полицајци, њима прете функционери СНС и њихови блиски сарадници, криминалци и други, да не упуштају се и не склапају договоре са људима који планирају да дођу у Београд, такође имамо и документ Ластин, где директор Ласте забрањује људима да склапају од 5. марта било какве ванлинијске уговоре, осим оних који су већ склопљени“, казао је Марковић.

„Нисмо вршили притисак ни на ког. Свако ко жели да крене ка Београду нека крене, немамо никакав проблем за то“, изјавио је Небојша Стефановић.

Ипак, у предузеће „Србија воз“ стигло је обавештење у којем се тражи да полицији доставе податке о издатим групним картама за наредне дане.

„Полиција мора да надзире да бисмо гарантовали безбедност, пошто када дође до било каквог скупа, онда вас сви питају, па и новинари, дођу и питају ме: ‘извините а да ли је полиција проверила ово, да ли је питала ово, да ли сте осигурали ово’. Дакле, наш циљ је да се никоме ништа не догоди и да полиција има довољно информација о свим људима, у местима где ће се сакупљати, како би могла правовремено да регулише саобраћај“, рекао је Стефановић.

Циљ полиције, каже министар, није да било кога блокира, већ да гарантује безбедност.