Прочитај ми чланак

Пре 23 године у НАТО ЗЛОЧИНАЧКОМ УДАРУ погинуло 16 радника РТС-а

0

У НАТО бомбардовању зграде Радио-телевизије Србије (РТС) у Београду, на данашњи дан пре 23 године погинуло је 16 радника Јавног сервиса што је био први случај да је медијска кућа проглашена легитимним војним циљем.

У нападу у ноћи између 22. и 23. априла у 2.06 погинули су Јелица Мунитлак (27), Ксенија Банковић (27), Дарко Стоименовски (25), Небојша Стојановић (26), Драгорад Драгојевић (27), Драган Тасић (29), Александар Делетић (30), Славиша Стевановић (32), Синиша Медић (32), Иван Стукало (33), Дејан Марковић (39), Милан Јоксимовић (47), Бранислав Јовановић (50), Милован Јанковић (59), Томислав Митровић (61) и Слободан Јонтић (54).

Међународна организација за људска права Хјуман рајтс воч 2000. године саопштила је да није било оправдања за бомбардовање телевизије.

Челници НАТО тврдили су да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала, која је испитивала и случај бомбардовања РТС-а, није предложила тужилаштву да покрене кривични поступак.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић осуђен је 2002. на 10 година затвора јер није поштовао наређење тадашње савезне владе о измештању запослених и технике из објеката у Абердаревој и у Хиландарској улици.

У знак сећања на погинуле, у београдском Ташмајданском парку, код зграде РТС-а, подигнут је споменик “Зашто?”, којим породице и пријатељи страдалих постављају питање зашто су радници Јавног сервиса погинули.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!