Прочитај ми чланак

ОВДЕ ТО НЕ ПОСТОЈИ: Министар из ХР оптужен за убиство из нехата након саобраћајке

0

Само у Србији режимско правосуђе масовна гажења пешака и саобраћајне несреће са кобним исходима квалификује као "дело против безбедности јавног саобраћаја" и као "незгода у саобраћају" са симболичним казнама у односу на "убиство из нехата" како се квалификовало до пре неку деценију и како и дан-данас квалификују њихове колеге широм Европе и света. Такође, само у Вучићевој Србији медији обавезно објављују иницијале пунолетних осумњичених у криминалном поступку.

Против смењеног (након саобраћајке) министра одбране Мариа Баножића полиција је експресно подигла кривичну пријаву за дело „изазивање смртног исхода из нехата“ због саобраћајне несреће у којој је смртно страдао Горан Шарић.

Та квалификација код тешких саобраћајних удеса постоји у свим правно уређеним државама, очигледно и у Хрватској, а некада је постојала и у Србији. Убиство из нехата код нас не постоји ни за пијане и дрогиране возаче који намерно газе пешаке, а камоли за оне који су несмотреним претицањем по магли узроковали „саобраћајку“ са кобним исходом.

Како је саопштено, полиција је утврдила да је Баножић (у том тренутку је био актуелни министар војске) прекршио саобраћајне прописе и изазвао несрећу у којој је страдао 40-годишњи Горан Шарић из Привлаке, наводи Индеx.хр док је министар тешко повређен.

Баножић је у петак у 6:15 сати ујутро, својим приватним теренцем Nissan Terrano кренуо у лов. У аутомобилу је био сам. Премијер Пленковић га је моментално сменио након удеса. 

Заменица Жупанијског државног тужиоца у Вуковару Биљана Лубурић потврдила је у петак да је Баножић претицао теретно возило, а да се претходно није уверио да ли то може учинити с обзиром на временске услове и стање на путу (смањена видљивост због магле) . Дошло је до директног судара с комбијем који је долазио из супротног смера.

„Издали смо налог за анализу крви и урина како би се утврдило је ли у организму 44-годишњака који је узроковао прометну несрећу било присутности алкохола, дрога и других психотропних ствари, а изузети узорци биће у понедељак ујутро послати у Центар за форензична испитивања, истраживања и вештачења Иван Вучетић. То нам је у овом тренутку приоритет за утврђивање, па ћемо замолити стручњаке из Центра да то обаве по хитном поступку, казала је Биљана Лубурић у петак.

Жупанијско државно тужилаштво у Загребу ће у року од неколико дана (можда већ сутра) одлучити да ли прихвата овакву кривичну пријаву полиције и ако на основу ње подигне оптужницу за убиство из нехата, Баножићу прети казна од једне до осам година затвора.

Баножић је такође тешко повређен, опоравља се у осјечкој болници, здравствено стање му је и даље озбиљно, али није животно угрожен.

Премијер који га је експресно сменио још није одлучио дали ће га и када посетити, а од сутра крећу консултације и договори око новог министра обране.

Бивши министар је у стабилном је стању, још се не сећа несреће јер није при пуној свести, известио је доктор Крунослав Шего, заменик директора Клиничког болничког центра Осијек, где је Баножић у суботу премештен из винковачке болнице на даље лечење.

„Стање господина Баножића је стабилно. Он је и даље ван животне опасности, али врло смо опрезни с обзиром на врсту и опсег повреда које је претрпео. Нови налази, јутрошњи, не показују већу прогресију повреда“, казао је доктор Шего данас поподне.

Објаснио је да се с пацијентом може комуницирати, али „та свест није пуна свест“. Колико ће такво стање трајати, тешко је прогнозирати. За сада се, додао је, не планира његово премештање у другу болницу, преноси Вечерњи лист.

Сетимо се шта је све Вучић урадио за Бабића кад је на наплатној рампи Дољевац усмрћена Станика Глигоријевић, а он није био ни министар…