Прочитај ми чланак

Министар војске мора да врати стан у Загребу (92 квад.) који је сам себи доделио

0

Будући да је са позиције министра одбране (војске) смењен након што је изазвао саобраћајну несрећу у којој је погинуо 40-годишњи мушкарац, а полиција подигла пријаву за "убиство из нехата" - Марио Баножић мораће да се исели из огромног стана у Загребу који си је сам доделио. А, тренутно лежи тешко повређен у осијечкој болници, мада није животно угрожен.

Баножић је стан од 92 м2 у самом центру Загреба, у Гундулићевој улици, доделио сам себи 2019. године. Формално, доделила му је фирма Државне некретнине, којом је он управљао док је био Министар државне имовине. Дакле, Баножић је стан доделио сам себи, пишу хрватски медији.

У то време постојала су још два државна стана за додели – један од 53 квадрата и један од 73 квадрата – али је Баножић себи доделио највећи. Високи управни суд потом је потврдио оно што је раније пресудио Управни суд у Загребу, а прво је утврдило Повјеренство за спречавање сукоба интереса као и медији – министар одбране Марио Баножић био је у сукобу интереса кад је сам себи доделио огроман државни стан. Кажњен је само са 900 евра, али из стана се није иселио.

Узима из буџета и накнаду за одвојен живот

Накнадно се сазнало и да Баножић, који је навео да је огроман трособни стан добио због деце, истовремено узима накнаду за одвојен живот јер му породица живи у Славонији и деца не живе у том стану?!

Потом је рекао да државни стан од 92 квадрата није добио због деце, него зато што на њега  „има потпуно право“ као државни функционер прве категорије, па му следује трособни стан или стан већи од 60 квадрата.

Занимљиво је и то да се стан налази на мање од пет минута хода од Баножићевог тадашњег радног места у Дежмановој 10, а у том тренутку су на располагању била чак 133 државна стана у Загребу, али он је добио баш овај.

Пошто је смењен, стан мора да врати (није он Тома са Дедиња)

Будући да Баножић више неће обављати функцију министра, стан ће, према правилнику, морати да врати. Али, ако активира посланички мандат, држава би могла да му додели други (мањи) пошто нема пребивалиште у Загребу.

„Заступници у Хрватском сабору који имају пребивалиште уда­љено више од 50 км од Загреба у време заседа­ња домова Сабора, радних тела домова Сабора и клубова заступника користе смештај:

у становима за службене потребе,
у унајм­љеним гарсоњерама и једнособним становима под једнаким условима као и у становима за службене потребе и
хотелски смештај када им није осигуран смештај из 1. и 2. тачке.

Одређује се у месечном износу до 2.500,00 куна и исплаћује се најмодавцу из средстава осигураних у држав­ном прорачуну на теме­љу уговора о најму стана зак­љу­ченог између најмодавца и Хрватскога сабора као најмопримца. Износ накнаде за смештај обухвата износ најамнине и трош­ко­ве режије“, стоји у правилима сабора.