Прочитај ми чланак

ХТЕЛИ ДА ГА НАПАДНУ: Наоружани Албанци ухапшени испред Високих Дечана

0
hapsenja islamisti g

Фото: Танјуг

Испред главне капије манастира Високи Дечани ухапшена су четворица наоружаних исламиста, рекао је игуман тог манастира Сава Јањић.

Та четворица косовских Aлбанаца из четири различита дела Косова – Гњилана, Урошевца, Призрена и Ђаковице, ухапшена су синоћ око 21 сат испред главне капије манастира у белом „голфу“ са регистарским таблицама Урошевца, прецизирао је он.

Отац Сава је додао да је у заједничкој акцији шиптарско-окупаторске полиције и КФОР-а, након легитимисања и претреса возила, откривено да су ухапшени поседовали „калашњиков“ са три оквира муниције и пиштољ, а у возилу је нађена и литература исламистичке садржине.

Двојица од четворице ухапшених Албанаца имали су браду и обријану косу, као и панталоне са кратким ногавицама, што је карактеристично за вахабисте, навео је игуман Сава.

Он је потврдио да се монаси и особље које ради у манастиру осећају сигурно и оценио да је тај инцидент још један показатељ да је присуство снага КФОР-а, који обезбеђује српски манастир, од суштинског значаја за безбедност тог објекта светске културне баштине Унеска.

У октобру 2014. године на две капије и на помоћним објектима манастира Високи Дечани исписани су графити ИДИЛ и AКШ, а само четири месеца пре тога и графити УЧК.

Извор: Танјуг