Прочитај ми чланак

Шпанија: ЕУ је ноћна мора, време је за радничку диктатуру!

0

Шпанска комунистичка партија: „европски сан претворио се у ноћну мору, вријеме је за диктатуру радничке класе“
Шпанска комунистичка партија (ПЦЕ) одржала је велики скуп у покрајини Сан Фернандо де Хенарес гдје се већ традиционално одржавају њихове највеће манифестације.
 
Генерални секретар партије, Јосе Луис Сентела , за вријеме говора истакнуо је како се „европски сан претворио у ноћну мору“ и како је стога нужно борити се за једино могуће рјешење ове ситуације – „диктатуру радничке класе“.

ПЦЕ је трећа највећа странка у Шпанија, највећи је члан коалиције „Уједињена Левица“ (Изqуиерда Унида) и има снажан утјецај на највећи раднички синдикат у земљи, „Раднички савјети“.

Центелл је нагласио како је потребна масовна мобилизација радника целе земље како би се зауставиле мјере штедње и анти-раднички потези које намеће актуална власт.

Такођер је поручено како премијер Мариано Рајоy мора да распише референдум на којем ће се становнике да пита да ли пристају на ове мјере штедње. Подсјетимо, бивши грчки премијер Георге Папандреоу покушао је да распише такав референдум и био скинут с положаја у року од 48 сати.

Центела је за вријеме скупа такођер нагласио како ПЦЕ не прихваћа овакво поимање демократије – да се гласачки листић убаци у кутију сваке 4 године – „побједа на изборима не даје право Рајоyу да ово ради, није испунио свој програм, преварио је шпански  народ и сада мора да распише референдум ако жели легитимизирати ову своју политику“. Такођер је истакнуо како се „демократију мора спасити, јер она је отета од стране финанцијских интереса“.

„Ова Еуропа је у служби тржишног капитала и морамо кренути у офензиву како би изградили једну нову Еуропу и у склопу те офензиве морамо гурнути напријед идеју диктатуре организиране радничке класе“, рекао је Јосе Луис Центелла.

„Морамо изградити алтернативе како би показали да је прогрес могућ и тиме морамо стати на крај овом израбљивачком систему“, закључио је Центелла.

На скупу је био присутан и генерални секретар синдиката ЦЦОО, Игнацио Фернáндез Тоxо, који је истакнуо како је потребно ићи и даље од самог штрајка како би се зауставило ову владу и њене мјере. Истиче како ово више није само сукоб радника и послодавца – „многи сектори поробљени су од стране ове владе, укључујући младе људе и политику према имигрантима“.

Вођа синдиката УГТ, Сáндидо Мéндез, истакнуо је како десничарска влада континуирано напада синдикате и сложио се како је нужно расписивање референдума по питању актуалне политике мјера штедње.

Међу закључцима актуалног скупа истакнуто је како је демокрација отета и како данас служи само интересима финанцијске моћи.

Такођер су истакнута 4 приоритета којима се ваља борити „против овог зла“: повратак демокрације, повратак одговорности политике према народу, обрана и поновно враћање права и стварање алтернатива. Центелла је истакнуо како ПЦЕ мора постати предводник у стварању ових алтернатива.

 

(адванце)