Прочитај ми чланак

Русија је успела да предухитри Американце

0

Русија је успела да предухитри Американце и договори се са Киргизијом о војној бази, а експерти прогнозирају ће тако бити и у Таџикистану. За време боравка Владимира Путина у Бишкеку потписан је уговор о бази на 15 година, до 2032. године. Нови уговор ступа на снагу 2017. За Киргизе је важно што им је Москва опростила стари дуг од 489 милиона долара.

После потписивања документа Путин је изјавио да руске војне базе обезбеђују стабилност у централној Азији, поготово после повратка НАТО снага из Авганистана.

Председник Киргизије Алмазбек Атамбајев је саопштио новинарима да после 2014. године на аеродрому „Манас“ покрај Бишкека неће више бити америчке војне базе. „Манас“ ће бити цивилни аеродром. Путин је обећао Киргизији помоћ у развоју главног аеродрома, кад се повуку Американци.

Алмазбек Атамбајев је истакао да је Русија главни стратешки партнер Киргизије. Обојица председника тврде да за време преговора у Бишкеку нису нити једном поменули Американце.

Неки политичари у Киргизији су били заинтересовани и да Руси изграде базу у граду Ош где су не тако давно били крвави сукоби између Киргиза и Узбека. Тада се руски војници нису мешали у „локални сукоб“, истичући да спор треба да реше домаће власти.

Путин и његов домаћин су се договорили и да Русија и Киргизија заједно граде каскадну хидроелектрану на планинској реци Нарин као и велику хидроцентралу Камбарата-1. Вредност пројеката је неколико милијарди долара.

Средином овог месеца већ је договорено да Русија задржи своју војну базу у Таџикистану најмање још двадесет година. Уместо новца за „кирију“ Таџикистан ће добити оружје и бесплатно школовање официра у руским академијама.

 

Јединствена база

Договор о руској бази подразумева не само војни аеродром „Кант“ већ и радарску станицу „Марево“ у Чујској области, као и центар за испитивање торпеда на језеру Исик-куљ. Све те објекте су некада користили Совјети.

 

( Новости )