Прочитај ми чланак

Ратко Младић избачен из суднице, најавио штрајк глађу

0

Младић је затражио од својих адвоката да напусте судницу заједно с њим и рекао да ће почети штрајк глађу и да одбија лекове уколико га судије не буду разумели и ако му буде додељена друга одбрана.

Други пут од почетка суђења Расправно веће Хашког трибунала избацило је из суднице команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића због инцидента за време испитивања заштићеног сведока РМ – 081.

Разлози избацивања су непознати будући да се инцидент догодио у време седнице затворене за јавност приликом испитивања заштићеног сведока о стварима које би могле открити његов идентитет, преноси Радио Слободна Европа.

Према садржају расправе судија и одбране могло се закључити да се током исказа заштићеног сведока, Младић почео гласно смејати.

Сведок РМ – 081 је сведочио о заточеништву у школи у Рогатици након етничког чишћења општине 1992. године, о злостављању и силовању које је преживио заједно с заточеним члановима своје породице, малолетним сином и кћерком и супругом.

Младић је показао неконтролиране емоције приликом сведочења жртава, као и неких сведока тужилаштва с којима се сусретао у ратном периоду.

Младић тешко влада емоцијама, потврдио је његов адвокат и рекао да „он не може више контролисати ни смех ни сузе“.

Младић је тражио да се врати у притворску јединицу иако му је судија Алфонс Ори дозволио да се врати у судницу када почне сведочење наредног сведока.

Он је затражио од својих адвоката да напусте судницу заједно с њим и рекао да ће почети штрајк глађу и да одбија лекове уколико га судије не буду разумели и ако му буде додељена друга одбрана.

 

( ФоНет )